Наскільки небезпечний коронавірус: що важливо знати про COVID-19 і захист від нього
Категорія
Україна
Дата публікації

Наскільки небезпечний коронавірус: що важливо знати про COVID-19 і захист від нього

Наскільки небезпечний коронавірус: що важливо знати про COVID-19 і захист від нього
Джерело:  online.ua

Коронавірус входить в сімейство вірусів, які викликають у людини респіраторні інфекції в діапазоні від звичайної застуди до більш серйозних станів. Останній з недавно відкритих коронавірусів викликає захворювання COVID-19 - по ньому в даний час в світі оголошено пандемію, так як число заражених людей вже перевищила 200 тисяч осіб, а інфекція дісталася в усі куточки нашої планети. На скільки небезпечний коронавірус, які у нього симптоми і як захиститися від інфекції? ONLINE.UA зібрав популярні питання про коронавірус та відповіді ВООЗ, з яких випливає, що для більшості людей в більшості регіонів ризик зараження COVID-19 як і раніше малий, а захиститися від інфекції можна за допомогою елементарних заходів.

Які симптоми COVID-19?

COVID-19 проявляється наступними симптомами: підвищення температури тіла, сухий кашель, задишка. Ці симптоми розвиваються поступово, а у багатьох людей і зовсім відсутні. Більш того, у 80% заражених коронавірусом хвороба протікає без важкої симптоматики і закінчується одужанням без специфічного лікування в умовах стаціонару - тільки в одному випадку з шести виникає важка симптоматика з розвитком дихальної недостатності і в основному у людей з наявними хронічними захворюваннями, наприклад, на артеріальну гіпертензію , захворювання серця або діабет.

Як поширюється коронавірус?

Коронавірус поширюється повітряно-крапельним шляхом, тобто інфекція може передаватися від людини до людини через дрібні краплі, які виділяються з носа або рота хворого при кашлі або чханні. А це означає, що ризик зараження коронавірусом від людини, у якої відсутні симптоми захворювання, вкрай низькі.

Вкрай малий ризик зараження коронавірусом і через фекалії, але його повністю не скидають з рахунків експерти. Це підтверджує важливість частого і ретельного миття рук, особливо після користування вбиральнею і перед їжею.

Скільки триває інкубаційний період?

Інкубаційний період - це період часу між зараженням і появою клінічних симптомів хвороби. Тривалість інкубаційного періоду COVID-19 коливається в межах від 1 до 14 днів і найчастіше становить близько п'яти днів.

Наскільки небезпечний коронавірус?

Для більшості людей в більшості регіонів ризик зараження коронавірусом як і раніше малий, але тільки за умови відмови від відвідування тих місць, де стрімко поширюється інфекція. Тому важливо дотримуватись заходів обмеження, які ввели в багатьох країнах, що стосуються обмежень на поїздки, пересування по місту і участі в масових заходах. Тільки дотримуючись заходів по контролю за поширенням захворювання, можна максимально скоротити ризик зараження і поширення COVID-19.

Важливо знати, що коронавірусна інфекція COVID-19 в більшості випадків протікає в легкій формі, особливо у дітей і молодих людей.

Чи можна заразитися коронавірусом від домашніх тварин?

До теперішнього моменту дані про можливість зараження COVID-19 від собак, кішок або інших домашніх тварин відсутні. Тому краще перестрахуватися і убезпечити себе - ретельно мити руки після контакту з тваринами.

Скільки коронавірус виживає на поверхнях?

Коронавірус зберігає життєздатність на поверхнях від декількох годин до декількох днів - все залежить від типу поверхні, температури і вологісті навколишнього середовища. А це підтверджує важливість обробки поверхні предметів, з якими часто контактуєте, дезінфікуючими засобами.

Коронавірус лікують антибіотиками?

Антибіотики не діють на віруси, вони активні тільки по відношенню до бактеріальних інфекцій. А це значить, що в лікування коронавірусу вони неефективні. Рекомендованих лікарських засобів, призначених для профілактики або лікування інфекції, викликаної новим коронавірусом, немає. Тому не варто займатися самолікуванням і при появі симптомів захворювання слід звертатися за допомогою до медиків.

Маска захищає від коронавіруса?

Одноразові медичні маски потрібно носити тільки в тому випадку, якщо у людини проявляються симптоми коронавіруса. Здоровим людям нераціонально носити маски для захисту від інфекції, тим більше що вони зараз в дефіциті.

Якщо ж є необхідність носити маску, то важливо дотримуватися правил їх використання:

  • До дотику до нової маски потрібно обробити руки спиртовмісним засобом або вимити з милом.

  • Надіти маску на обличчя, зігнувши металеву вставку або фіксуючий затиск по формі носа.

  • Підтягнути маску за нижній край, щоб вона щільно закрила рот і підборіддя.

  • Знімаючи маску, потрібно утримувати її за еластичні завушні петлі і не торкатися нею до обличчя або одягу.

  • Відразу після використання маску слід викинути в контейнер з кришкою.

  • Після цього вимити руки з милом або обробити антисептиком з вмістом спирту.

У ВООЗ попередили, що куріння, носіння одночасно декількох масок і лікування коронавіруса антибіотиками не тільки не допомагають у боротьбі з COVID-19, але і можуть завдати шкоди.

Раніше ONLINE.UA публікував факти і міфи про коронавірус, про які важливо знати в період пандемії.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?