Чим загрожує відмова від жорсткого карантину: епідеміологи оцінили наслідки
Категорія
Світ
Дата публікації

Чим загрожує відмова від жорсткого карантину: епідеміологи оцінили наслідки

Чим загрожує відмова від жорсткого карантину: епідеміологи оцінили наслідки
Джерело:  online.ua

Жорсткий карантин - єдина життєздатна стратегія для боротьби з пандемією коронавіруса. Якщо піти по м'якшому сценарію, не закривати школи, дитячі садки, підприємства і не обмежувати переміщення людей, то такий підхід призведе до катастрофічних наслідків - колапсу в системі охорони здоров'я і тисячам смертей. Британські епідеміології з Імперського коледжу в Лондоні змоделювали два сценарії розвитку епідемії в Великій Британії та США в разі введення м'якого і жорсткого карантину. Вони спрогнозували, як буде розвиватися ситуація з коронавірусом і чим загрожує відмова від жорсткого карантину. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на дослідження експертів.

Жорсткий і м'який карантин - що це значить

Експерти описали дві існуючі стратегії для боротьби з коронавірусом, з яких зараз доводиться вибирати країнам для стримування поширення інфекції - це стратегія стримування (придушення) і стратегія пом'якшення.

Стратегія стримування, тобто жорсткий карантин, передбачає закриття шкіл, домашній карантин з ізоляцією не тільки для хворих людей, а й для тих, хто з ними контактував, заборону виходити з дому без необхідності як мінімум на три місяці. Мета введення таких жорстких заходів - не перевантажити систему охорони здоров'я потужним потоком хворих людей, які потребують інтенсивної терапії та підключення до апаратів штучної вентиляції легенів.

Стратегія пом'якшення(м'який карантин) передбачає обмеження лише для хворих людей і дотримання дистанції в суспільстві. При м'якому карантині не закривають школи і підприємства, а також не обмежують переміщення людей. Головна мета такого сценарію - не дозволити вірусу швидко поширюватися і формування колективного імунітету за рахунок перехворілих людей.

Прогноз і наслідки

Щоб розібратися наскільки ефективні жорсткий і м'який карантин при пандемії коронавіруса, вчені використовували математичну симуляцію життя у Великій Британії та США, а також оцінки поточних рівнів захворюваності на коронавірус COVID-19. За прогнозом епідеміологів, більше 80% населення обох країн заразиться коронавірусом, а пандемію не вдасться зупинити поки не буде вакцинована істотна частка населення. Коли це може статися, вчені детально не вказують, але в своїй роботі виходять з того, що у випадку з COVID-19 це може зайняти від 12 до 18 місяців.

Результати їх моделювання показують, що якщо відмовитися від жорсткого карантину для боротьби з коронавірусом, то це призведе до перевантаження можливостей системи охорони здоров'я у вісім разів- і це за умови самого сприятливого сценарію. А це означає, що на одне ліжко в реанімації претендуватимуть вісім пацієнтів з важким перебігом хвороби, яка несе високі ризики смерті. За прогнозом експертів, у Великій Британії за період пандемії коронавіруса помре не менше 250 тисяч людей, а в США вони прогнозують 1,1-1,2 млн смертей при умові, що кожен пацієнт матиме можливість лікуватися, а система охорони здоров'я не буде перевантажена.

Єдиним недоліком жорсткого карантину, на думку експертів, є те, що після його закінчення слабкіше формується колективний імунітет і виникає серія спалахів захворювання, які стартують і спадають кожні кілька місяців. Вони показали на графіку, що відбудеться, якщо не діяти під час пандемії (чорна лінія), ввести жорсткий (зелена лінія) або м'який карантин (жовта лінія).

На графіку видно, що в самому жорсткому варіанті п'ятимісячний карантин дійсно дозволяє не допустити перевантаження медичної системи (зелена лінія не доходить до червоної - доступне число ліжок в реанімаціях), але, як тільки карантин закінчується, виникає новий потужний спалах, який досягає рівня "бездіяльності". Якщо розглядати м'який карантин, то він супроводжується меншим вторинним спалахом після скасування карантину.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що китайський вірусолог, керівник Шанхайської експертної групи по новому коронавірусу Чжан Веньхун зробив тривожний прогноз щодо термінів пандемії коронавіруса. Він вважає, що якщо всі країни не підуть на радикальні заходи і не введуть жорсткий карантин, то пандемія затягнеться до двох років.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?