Рада Європи несподівано розкритикувала Україну - причини
Категорія
Економіка
Дата публікації

Рада Європи несподівано розкритикувала Україну - причини

Рада Європи несподівано розкритикувала Україну - причини
Джерело:  online.ua

Рада Європи виступила з жорсткою критикою щодо незначного прогресу України в антикорупційних реформах. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на звіт органу РЄ GRECO, який працює в антикорупційному напрямку.

У звіті говориться про виконання офіційним Києвом рекомендацій, які структура надала ще 2017 року. Вони стосуються реформ, спрямованих проти корупції у парламенті, судах, прокуратурах.

Загалом український уряд протягом останніх років виконав задовільно лише 5 пунктів з 31. Частково виконані 15 рекомендацій, а цілком не виконані - 11.

Представники GRECO пояснили, що частину законопроєктів, які виконували рекомендації, ухвалила Верховна Рада попереднього скликання. Серйозна частина таких документів залишилася без уваги після парламентських виборів та оновлення Кабміну у серпні 2019 року.

Водночас структура відзначила позитивом окремі ініціативи команди президента Володимира Зеленського. Зокрема — ідеї перезавантаження Національного агентства запобігання корупції та повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, скасування вимоги розкривати фінансові дані громадських активістів, створення Антикорупційного суду.

"Однак зусилля по боротьбі з корупцією — це не тільки прийняття законів або створення інституцій. Вони в основному стосуються ефективної реалізації схвалених реформ. Вкрай важливо, щоб недавно прийняті законодавчі та інші заходи були належним чином втілені. З огляду на нещодавнє впровадження відповідного законодавства попереду — значна робота", - додали європосадовці.

Паралельно незалежність антикорупційної системи повинна бути не тільки на законодавчому рівні, але й на практичному.

GRECO звернувся до Києва щодо надання додаткових відомостей про виконання рекомендацій до 30 червня 2021 року.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно чеський президент Мілош Земан наголосив, що корупція — це головний чинник проблемної співпраці з Україною. За його словами, олігархи заважають українському уряду працювати прозоро.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?