Це вперше в історії: вчені змогли зупинити старіння клітин людини
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Це вперше в історії: вчені змогли зупинити старіння клітин людини

Це вперше в історії: вчені змогли зупинити старіння клітин людини
Джерело:  online.ua

Вченим із Стенфордського університету, здається, вдалося зробити неможливе - вони вперше в історії змогли омолодити клітини людини. За словами фахівців, омолоджений матеріал засвоював поживні речовини і самостыйно позбувався від клітинного сміття. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на авторитетне видання Nature.

Вказано, що дослідники ініціювали запуск спеціального механізму, який дозволяв синтезувати певні білки обмежений період часу.

"В результаті експериментів з РНК клітка була змушена виробляти фактори Яманака - особливі білки, які відіграють важливу роль в процесі розвитку ембріона. Фахівцям було важливо видалити клітинне сміття з ДНК, але не допустити трансформації досвідченого матеріалу в плюрипотентні стовбурові клітини. В результаті омолодження багато факторів старіння, властиві клітинному організму, почали "відкочуватися" назад", - сказано в повідомленні.

За словами вчених, клітини дійсно помолодшали, оскільки їх було майже неможливо відрізнити тих зразків, які з'явилася пізніше. За однією з ознак, оброблені клітини були на 1,5-3,5 роки молодшими за своїх ровесників.

Фахівці не приховують, що проведені ними дослідження мають величезне значення для вивчення процедури старіння. Вони відзначили значущість потенційних терапевтичних наслідків препаратів майбутнього, які допоможуть боротися з рядом захворювань, пов'язаних з літнім віком.

Раніше ONLINE.UA повідомляв,  як можна зупинити старіння після 30 років. Американські вчені з Університету Південної Флориди переконані, що запобігти незворотним процесам старіння допомагає багатозадачне навантаження на мозок.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?