МОЗ спростувало ще один міф про коронавірус
Категорія
Україна
Дата публікації

МОЗ спростувало ще один міф про коронавірус

МОЗ спростувало ще один міф про коронавірус
Джерело:  online.ua

Куріння не захищає від зараження коронавірусом. Курці в більшій мірі схильні до інфікування, так як куріння посилює ризики захворювання на пневмонію. Черговий міф про коронавірус спростували в МОЗ, передає ONLINE.UA.

У відомстві підкреслили, що при курінні будь то звичайної сигарети або вейпа люди частіше стосуються обличчя, а тому ризик передачі вірусу з рук в рот зростає. По-друге, багато курців мають зменшений об'єм легенів і хронічні захворювання цього органу, а це значить, що в разі інфікування ризикують переносити хворобу важче. І по-третє, куріння знижує доступ кисню в організм, що збільшує ризик розвитку пневмонії.

Слід зазначити, що міф про користь куріння під час пандемії коронавіруса не перший, який поширюється на просторах інтернету. У мережі циркулює ціла "епідемія" фейкових новин, в яких згадують і Нострадамуса, який нібито передбачав коронавірусну пандемію, і пишуть про те, що коронавірус нібито є генетичною зброєю, призначеною для боротьби з жителями Центральної Азії.

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я неодноразово спростовували найпопулярніші міфи і фейки про коронавирусну інфекцію. Зокрема, в ВООЗ підкреслюють:

  • Поширення коронавіруса не залежить від кліматичного чинника - інфекцією можна заразитися навіть в регіонах з жарким кліматом.

  • Коронавірус не передається через укуси комарів - це респіраторний вірус, який головним чином передається повітряно-крапельним шляхом, тобто в результаті вдихання крапель, що виділяються з дихальних шляхів хворого, наприклад при кашлі або чханні, а також крапель слини або виділень з носа.

  • Кращий спосіб індивідуального захисту від коронавіруса - регулярне і ретельне миття рук.

  • Коронавірус не можна "заморозити" - не варто вдаватися до крижаних обгортань.

  • Прийом гарячої ванни не врятує від зараження коронавірусом, а може лише тільки завдати шкоди і викликати опіки.

  • Сушарки та УФ-лампи для рук не вбивають коронавірус - вони можуть тільки викликати еритему шкіри.

  • Обробка тіла спиртом не допомагає знищити коронавірус, що потрапив в організм - етанол краще використовувати для обробки поверхні предметів, з якими часто контактуєте.

  • Коронавірусом можуть заразитися люди будь-якої вікової категорії, а не тільки літні люди.

  • Рекомендованих лікарських засобів, призначених для профілактики або лікування інфекції, викликаної новим коронавірусом, немає.

  • Часник - корисний для здоров'я продукт, що володіє певними антибактеріальними властивостями. Проте, в ході поточного спалаху не було отримано жодних підтверджень ефективності вживання часнику як засобу профілактики зараження новим коронавірусом.

  • Антибіотики не лікують коронавірус. Вони дозволяють лікувати тільки бактеріальні інфекції.

Українська влада і МОЗ регулярно нагадують, що єдиним ефективним способом захисту від коонавіруса є ізоляція. Українців закликають без потреби не виходити з дому і тимчасово обмежити соціальні контакти, а також часто мити руки з милом і зберігати спокій.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Міністерство охорони здоров'я розвіяв ще один міф про COVID-19 - у відомстві запевнили, що переносниками коронавіруса є дикі тварини, з якими потрібно уникати контакту, а домашні тварини не можуть заразити людину COVID-19.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?