Україна перейшла на літній час - котра зараз година
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна перейшла на літній час - котра зараз година

Україна перейшла на літній час - котра зараз година
Джерело:  online.ua

Рано вранці 29 березня Україна перейшла на літній час - стрілки годинників перевели на годину вперед. Котра зараз година, можна дізнатися за допомогою онлайн-годинника, який показує точний київський час після переведення годинників, передає ONLINE.UA.

Переведення годинників в Україні проходить два рази на рік: навесні (в останню неділю березня) - на літній час, восени (в останню неділю жовтня) - на зимовий. Це відбувається відповідно до постанови Кабінету міністрів "Про порядок обчислення часу на території України" №509 від 13 травня 1996 року. Крім України, переводять годинники на зимовий час ще в понад 100 країн світу. Відмовилися від переведення годинників в 161 країні, серед яких: Росія, Білорусь, Ангола, Ісландія, Китай, Кенія, Індія, Об'єднані Арабські Емірати, Японія, Південна і Північна Корея та інші.

Нагадаємо, практику переведення годинників вперше ввели англійці з метою економії електроенергії, але з часом стало зрозуміло, що ця економія зводиться до нуля. В Україні вже здійснювали декілька спроб відмовитися від переходу на літній і зимовий час, але депутати так і не змогли затвердити ініціативу. У 2018 року в Євросоюзі підняли тему скасування сезонного переведення годинників - Європейський парламент запропонував відмовитися від переведення годинників вже з 2021 року, але дискусії з даного питання до цих пір продовжуються в ЄС. Справа в тому, що в багатьох країнах побоюються неузгодженості загального тимчасового простору.

Важливо відзначити, що перехід на літній час вкрай негативно відбивається на здоров'ї людей і важче переноситься організмом, ніж переведення годинників на зимовий час. Це пов'язано з тим, що зимовий часовий режим є стандартним астрономічним часом для нашого часового поясу. Під час перехідного часового періоду на літній час у людей порушується графік і сон, що тягне за собою стомлюваність, стреси, дратівливість. Тим більше, що навесні імунітет знижений, тому зміна часового режиму відчувається більш гостро.

Медики рекомендують в період переходу на літній час допомогти організму перебудуватися. Вони радять:

  • убезпечитися від стресів;

  • раніше лягати спати ввечері і відмовитися від денного сну, щоб легше засинати;

  • перейти на ранній сніданок відразу після сходу сонця;

  • використовувати контрастний душ вранці, щоб легше прокидатися.

Лікарі вважають, що на адаптацію після переведення годинників на літній час може піти не менше тижня. Тому вони закликають постаратися відволікти організм від переходу на новий час і не зосереджуватися на факті того, що день тепер триватиме на годину більше.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що заплановане на 2021 рік скасування переведення годинників на зимовий і літній час в Євросоюзі опинилося на грані зриву. Деякі країни засумнівалися в необхідності скасування переведення годинників і запропонували проаналізувати можливі негативні наслідки - там побоюються, що ЄС перетвориться в "клаптеву ковдру" з різних часових поясів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?