Названо послабляючий імунітет популярний продукт
Категорія
Технології
Дата публікації

Названо послабляючий імунітет популярний продукт

Названо послабляючий імунітет популярний продукт
Джерело:  online.ua

Поварена сіль послаблює імунітет при боротьбі з бактеріальною інфекцією. Через зловживання солоними продуктами гранулоцити - імунні клітини, які захищають організм від бактерій - знижують свою активність, за рахунок чого в організмі знижується здатність протистояти інфекціям. До такого висновку прийшли вчені Університетської клініки Бонна в Німеччині, передає ONLINE.UA на науковий журнал Science Translation Medicine.

Експерти відзначили, що результат дослідження виявився для них вельми несподіваним, оскільки раніше вважалося, що натрію хлорид навпаки має імуностимулюючий ефект. Є безліч наукових робіт, які доводять, що сіль активізує макрофаги, в результаті чого швидше виліковуються, наприклад, шкірні захворювання. Але виявилося, що перевищення кількості солі в крові порушує важливі біологічні процеси. Зокрема, надлишок солі призводить до накопичення в організмі глюкокортикоїдів (глюкокортикостероїдів) - гормонів, які в свою чергу пригнічують гранулоцити. А вони належать до розряду "клітин-прибиральників" і націлені, в основному, на бактерії. Отже, недолік гранулоцитів веде до більш активного поширення інфекцій в організмі.

Дослідження, в ході якого було встановлено, що сіль послаблює імунітет, було проведено в два етапи. На першому вчені протестували свою теорію на гризунах. Мишам ввели в раціон їжу з підвищеним вмістом солі, після чого в селезінці і печінці тварин було виявлено в сотні разів більше хвороботворних патогенів, які викликають лихоманку, блювоту і навіть сепсис.

Потім дослідження провели на людях. Добровольці споживали щодня на 6 грамів солі більше норми - приблизно така концентрація міститься в двох бургерах або двох порціях картоплі фрі. Через тиждень аналіз крові піддослідних показав, що імунні клітини не змогли в повній мірі протидіяти бактеріям, що призвело до імунодефіциту.

Вчені нагадали, що норма споживання солі, за рекомендаціями ВООЗ, становить не більше 5 грамів в день. Перевищення цієї норми може загрожувати не тільки підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, розвитку пієлонефриту, а й імунодефіцитом.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що деякі корисні продукти небезпечні для організму і можуть отруювати його. До їх списку увійшли рис і окремі види риби, такі як тунець і лосось.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?