Рада ухвалила закон про ринок землі - що важливо знати кожному
Категорія
Україна
Дата публікації

Рада ухвалила закон про ринок землі - що важливо знати кожному

Рада ухвалила закон про ринок землі - що важливо знати кожному
Джерело:  online.ua

Вночі 31 березня український парламент ухвалив закон про обіг земель сільськогосподарського призначення. Дане рішення підтримали 259 народних обранців. Середн них: Слуга народу – 206 голосів, Європейська солідарність – 23, Голос – 13, Довіра – 12, Позафракційні – 5, ОПЗЖ – 0, Батьківщина – 0, За майбутнє – 0. Варто звернути увагу на те, що глава держави Володимир Зеленський знаходився під час фінального голосуванні в залі, інформує ONLINE.UA.

В оновленій версії документу зазначається, що з другого півріччя 2021 року скасовується дія мораторію на продаж аграрної землі. Як відомо, відкриття ринку землі було однією з вимог продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом та надання Україні масштабного траншу. Серед вимог також було й ухвалення законодавства щодо вдосконалення структури регулювання в банківському секторі. Варто зазначити, що за так званий "антиколомойський закон" депутати проголосували у першому читанні 30 березня.

Отже, що передбачає закон про ринок землі:

  • У перші два роки буде діяти обмеження на купівлю землі – не більше 100 га в одні руки. З 2023 року обмеження становитиме до 10 тис га в одні руки, як це зазначалося в останньому проєкті.

  • З 2021 до 2023 року право на покупку землі буде тільки у фізосіб. Юридичним особам забороняється купувати землю сільськогосподарського призначення.

  • В перші два роки буде діяти заборона на продаж державної землі.

  • Щодо надання права іноземцям купувати землю позиція не змінилась – питання буде вирішене на референдумі.

  • Іноземним громадянам буде заборонено купувати землю, що розташована ближче 50 км від державного кордону України, незважаючи на результати референдуму.

  • Передбачене переважне право орендаря на купівлю. Орендар має можливість передати переважне право на придбання ділянки іншій особі, але про це повинен бути письмово повідомлений власник.

  • Мінімальна ціна – не менше нормативної грошової оцінки. До 2030 року.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, 30 березня ВРУ ухвалила в цілому так званий антикризовий законопроєкт № 3275 про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019). Його підтримали 312 депутатів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?