ТОП-7 відповідей про COVID-19: все, що ви хотіли знати, але боялися спитати на карантині
Категорія
Світ
Дата публікації

ТОП-7 відповідей про COVID-19: все, що ви хотіли знати, але боялися спитати на карантині

ТОП-7 відповідей про COVID-19: все, що ви хотіли знати, але боялися спитати на карантині
Джерело:  online.ua

Коли більшість з нас застрягла вдома, коли триває карантин, іноді важко зрозуміти, які поради варто виконувати, а які навпаки — ігнорувати. Доктор Гіларі Джонс — редактор рубрики здоров'я ранкової програми “Good Morning Britain” (Велика Британія) — пояснює, як працює вірус COVID-19 та як захистити себе та свою сім’ю. Нижче ONLINE.UA надає перелік експертних порад та відповідей доктора на поширені запитання, які хвилюють людей у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби по всьому світу.

Скільки днів потрібно, щоб проявилися симптоми вірусу?

Ми вважаємо, що інкубаційний період у більшості випадків становить п’ять-шість днів, після чого почнуть проявлятися симптоми вірусу.

Чи можу я хворіти на коронавірус, проте не знати цього?

Так. У багатьох людей були дуже легкі симптоми або в деяких випадках вони взагалі відсутні. На жаль, проводиться недостатньо тестування, щоб достовірно знати, яка кількість людей мала вірус.

Які вказівки щодо постільної білизни та рушників, коли ви знаходитесь в самоізоляції?

Якщо людина перебуває в самоізоляції, оскільки проявляються симптоми вірусу, вона повинна використовувати власну постільну білизну, подушки, рушники, якщо ця людина живе з іншими людьми. Також необхідно використовувати власні столові прибори та посуд. Вона має відвідувати ванну кімнату в останню чергу та очищати тверді поверхні за допомогою господарського відбілювача.

Я живу один і мав симптоми вірусу та вже сім днів самоізолююсь. Коли безпечно припинити самоізоляцію?

Якщо ви живете наодинці, семиденний період самоізоляції має починатися з того дня, коли проявились перші симптоми. Якщо через сім днів ваші симптоми пройшли і ви добре себе почуваєте, ви можете припинити самоізоляцію, навіть якщо у вас залишився кашель. Але якщо ви досі почуваєте себе погано, ви повинні залишатися вдома, поки ваш стан не нормалізується.

Який найкращий спосіб захистити наше психічне здоров'я під час карантину? Один із членів моєї сім’ї постійно плаче й зачинився у своїй кімнаті.

Цілком зрозуміло й нормально, що людина так себе поводить. Зараз непростий час для всіх нас. Але важливо пам’ятати, що вірус COVID-19 зазвичай проходить як легкі захворювання. Більшість людей одужає. Якщо ви дивитесь новини, що засмучують, я б радив вимкнути їх та знайти заняття, що змусить вас почувати себе більш розслабленими та щасливими, наприклад, послухати улюблену музику, або робити вправи, які приносять вам задоволення. Ви також можете зателефонувати другові, оскільки ви зможете поділитися вашими думками та емоціями.

У мене немає кашлю чи температури, але я відчуваю втому, задишку і втратив відчуття смаку. Хтось сказав мені, що це симптоми вірусу. Це правда?

Відповідь: Дехто з тих, хто має дуже легкі симптоми коронавірусу, відчувають лише втрату смаку та здатності відчувати запах. Це не причина для самоізоляції. Тимчасова втрата цих відчуттів може бути спричинена алергією або звичайною застудою.

Я працюю сортувальником і тісно співпрацюю з колегами. Коли коронавірус швидко поширюється, чи повинен я залишатися вдома?

Відповідь: Фізична дистанція є ключовою запорукою для тих, хто все ще залишається на роботі. Ваша робота важлива, і поки ви тримаєте дистанцію зі своїми колегами, ви цілком можете продовжувати працювати.

Нагадаємо, що джерелом пандемії стало китайське місто Ухань. Перші офіційні випадки COVID-19 там зареєстрували на межі грудня-січня, однак неофіційні дані вказують на поширення інфекції ще минулого року. Спочатку китайська влада намагалася придушити розголос щодо загрози, але пізніше, під тиском її масштабів, почала вводити жорсткий карантин.

Вже у березні потужні осередки коронавірусу з'явилися у Південній Кореї, Італії, Іспанії, Ірані, Сполучених Штатах. У середині місяця смертність від епідемії серед італійців перевищила офіційні показники КНР. Американці, своєю чергою, станом на початок квітня, стали лідерами за рівнем захворювання - понад 200 тисяч випадків.

Також відомо, що коронавірусом заразилися відомі у всьому світі люди. Зокрема, принц Чарльз, прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, князь Монако Альбер II, дружина канадського прем'єра Джастіна Трюдо (що вимусило політика самоізолюватись), а також актори - Том Генкс, Ідріс Ельба.

Як повідомляв ONLINE.UA, станом на 2 квітня в Україні виявили 804 випадки  COVID-19. З них 20 закінчилися смертю. Ще 13 українців одужали.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?