Як зміниться життя українців з 1 квітня - що важливо знати
Категорія
Україна
Дата публікації

Як зміниться життя українців з 1 квітня - що важливо знати

Як зміниться життя українців з 1 квітня - що важливо знати
Джерело:  online.ua

З 1 березня 2020 року в Україні відбудеться низка змін - нововведення стосуються доплати до пенсій, запуску другого етапу медреформи, призову в армію, податкових пільг і фінансових спрощень для підприємців. Як зміниться життя українців в різних сферах з першого дня другого весняного місяця - в матеріалі ONLINE.UA.

Доплата до пенсій з 1 квітня

У квітні 2020 року українці з пенсією менше 5 тисяч гривень отримають одноразову доплату в розмірі 1 тисячі гривень. Таку ж доплату отримають люди з інвалідністю, серед яких і діти з інвалідністю, люди з інвалідністю з дитинства, соціальні пенсіонери. За нарахуванням доплати нікуди звертатися не потрібно - всі вони будуть проведені в автоматичному режимі.

Також з 1 квітня пенсію перерахують працюючим пенсіонерам. Такі перерахунки роблять автоматично два рази в рік і до Пенсійного фонду із заявами звертатися не потрібно.

Субсидії

Український уряд підтримав ініціативу надати житлові субсидії громадянам, які втратили роботу в період карантину. В середньому збільшення субсидій для українських сімей складе 300 гривень - таку допомогу отримають близько 3 мільйонів домогосподарств. Механізм виплати запрацює після прийняття парламентом закону про стабілізаційний фонд, який обіцяють прийняти протягом ближайщих днів.

Безкоштовна медицина

З 1 квітня 2020 року в Україні стартує другий етап медичної реформи, в рамках якого запрацює Програма медичних гарантій. Вона включає в себе оплату державою пологів і кесаревого розтину. На кожну породіллю виділять по 8,5 тис гривень, які підуть на оплату ліків, палати, щеплень, екстреної допомоги та реанімації.

Також з 1 квітня, система охорони здоров'я в Україні працює в іншому режимі - Національна служба здоров'я України передбачила спеціальний тариф для оплати роботи закладів охорони здоров'я, які надають медичну допомогу хворим COVID-19. МОЗ України буде контролювати, щоб пацієнти з коронавірусною хворобою, які потрапляють до лікарень, мали повне забезпечення лікарськими засобами, медичними виробами для симптоматичного лікування, а в разі необхідності специфічним лікуванням і відповідним забезпеченням.

Електронний лікарняний

З 1 квітня в Україні можна буде оформити електронний лікарняний онлайн - більше не потрібно йти в поліклініку і виписувати лікарняні на паперових бланках. Як буде працювати електронний лікарняний:

  • кожен лікар, який видає лікарняний, повинен буде підписати документ цифровим підписом в електронній системі;

  • система автоматично буде відправляти інформацію про лікарняному працівника роботодавцю і до Фонду соціального страхування.

Податкові пільги

На період карантину уряд передбачив ряд податкових пільг ля підприємців. До 30 квітня від нарахування, обчислення і сплати єдиного соціального внеску за себе звільняються ФОПи, самозайняті особи, члени фермерських господарств. Також за квітень не будуть нараховувати податок на нерухомість, земельний податок та орендну плату за використання державної і комунальної землі.

Дистанційне навчання

З 6 квітня в Україні стартує проект "Всеукраїнська школа онлайн", який транслюватимуть українські телеканали. В рамках проєкту учні 5-11 класів зможуть дивитися відеоуроки і дистанційно вивчати 11 предметів.

Транслювати відеоуроки о 10:00 ранку щодня, з понеділка по п'ятницю, будуть українські телеканали:

  • 5-й клас - "Плюсплюс" і "112 Україна"

  • 6-й клас - ZOOM і NewsOne

  • 7-й клас - ZIK

  • 8-й клас - "Індиго" і Уніан

  • 9-й клас - Рада і UA: Культура

  • 10-й клас - UA: Перший

  • 11-й клас - М1

Також уроки можна буде подивитися на офіційних сторінках Міністерства освіти і науки України в Facebook і YouTube.

Весняний призов

З 1 квітня 2020 року мав початися весняний призов на строкову службу. У зв'язку з карантином по коронавірусу його перенесли. Якщо ситуація з поширенням коронавіруса в країні стабілізурется, то весняний призов в армію почнеться 1 травня і триватиме до 31 липня.

Великдень

Великдень у 2020 році випадає 19 квітня. Згідно із законом, наступний день після Пасхи - понеділок, 20 квітня, вихідний. Однак в цьому році українці святкуватимуть Великдень в режимі карантину, який поки продовжений до 24 квітня. Влада країни пропонує провести всі великодні богослужіння онлайн, так як масово збиратися в церквах на період карантину не можна. Біля храмів на Великдень планують направити на чергування спецпатрулі, які повинні будуть проводити з парафіянами бесіди, роз'яснюючи, наскільки небезпечні такі збори.

Курс долара - прогноз на квітень 2020

Довідковий курс долара в Україні з 1 по 30 квітня знизиться на 40 копійок і становитиме 27,6 гривні за долар. Такий прогноз зробили в НБУ. У регуляторі підкреслили, що ситуація може змінитися, якщо українці будуть скуповувати валюту - чим вище зараз буде попит, тим дорожче буде долар.

У свою чергу Кабінет міністрів поновив макроекономічний прогноз, погіршивши прогноз інфляції з 5,5% до 8,7% і середньорічний курс національної валюти - з 27 гривень за долар до 29,5 гривні за долар.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що з 1 квітня 2020 року пенсійний вік для жінок в Україні збільшиться і досягне 59 років і 6 місяців. Жінки з датою народження з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961 зможуть виходити на пенсію тільки після досягнення 59,5 років. Українки, які народилися після 1 квітня 1961 року можуть розраховувати на пенсію тільки з 60 років в 2021 році.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?