Ціна може впасти до нуля - чому аналітики з усього світу б'ють на сполох
Категорія
Економіка
Дата публікації

Ціна може впасти до нуля - чому аналітики з усього світу б'ють на сполох

Ціна може впасти до нуля - чому аналітики з усього світу б'ють на сполох
Джерело:  online.ua

Американські аналітики, аналізуючи ситуацію на нафтовому ринку, дійшли неочікуваного висновку. Вони наголошують, що безпрецедентний спад попиту на нафту привів до "епічного" надлишку поставок і, цілком можливо, що вже скоро просто закінчиться місце для зберігання всіх непотрібних барелів нафти. Експерти прогнозують, що ціна на "чорне золото" може знизитися до нуля. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на CNN.

Старший енергетичний аналітик Neuberger Berman Джефф Вілл звертає увагу на те, що ринок починає сигналізувати про те, що не тільки немає попиту на цю нафту, але її просто нікуди дівати.

"Сховища, нафтопереробні заводи, термінали, кораблі і трубопроводи можуть в кінцевому підсумку досягти меж своєї ємності, чого не було з 1998 року, згідно з Goldman Sachs. Хоча основні ціни на нафту, такі як West Texas Intermediate і Brent, торгуються від 20 доларів за барель, деякі регіональні ціни недавно впали до однозначних цифр", - наголошує експерт.

За словами Вілла, один із можливих варіантів зберігання - завантаження всієї додаткової нафти на кораблі. Він припустив, що понад 20% світового парку дуже великих перевізників сирої нафти можуть стати плавучими сховищами, однак марно сподіватися, що це дозволить вирішити проблему.

"Нафтовий надлишок створює сценарій, коли ціни на деякі "маловідомі" сорти нафти вже практично опустилися нижче нуля. Частині виробників нафти за такого сценарію доведеться самим платити комусь, хто готовий буде забрати паливо. Великі зупинки виробництва нафти почнуться в квітні і травні. Старі, менш продуктивні нафтові свердловини, швидше за все, будуть закриті першими", - попереджають аналітики.

Що важливо розуміти, слабкий попит, який спровокувала пандемія, не буде тривати вічно, адже згодом авіакомпанії знову піднімуться в повітря і почнуть купувати реактивне паливо. Водії будуть купувати більше бензину, коли сядуть за кермо своїх автівок.

"Але до того моменту нафтова промисловість може не добувати стільки нафти, скільки раніше, тому що свердловини закриті. Сьогоднішній нафтовий надлишок може раптово перерости в завтрашній дефіцит нафти", - наголошує видання.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що розрахункова ціна на російську нафту Urals стала негативною  — це означає, що витрати на доставку до портів, податки та інші витрати перевищили вартість продажу в портах Європи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?