Великдень 2020: як в Україні відзначатимуть свято в умовах карантину
Категорія
Україна
Дата публікації

Великдень 2020: як в Україні відзначатимуть свято в умовах карантину

Великдень 2020: як в Україні відзначатимуть свято в умовах карантину
Джерело:  online.ua

У 2020 році Великдень випадає на 19 квітня, коли в Україні ще буде діяти карантин у зв'язку з пандемією коронавіруса. В рамках запобігання поширенню інфекції по країні влада виступила з пропозицією обмежити великодні заходи, а президент України Володимир Зеленський анонсував запуск проєкту "Великдень вдома", так як в сьогоднішніх реаліях повноцінно відзначати одне з головних православних свят року неможливо. Як відзначатимуть Великдень у 2020 році, які обмеження введуть і що буде під забороною - читайте в матеріалі ONLINE.UA.

Великдень під час карантину - що заборонять

На великодній період в Україні прогнозують пік захворюваності на коронавірус. Тому влада України рішуче маєнамір ввести ряд обмежень, заради запобігання поширенню інфекції. Зокрема, священнослужителям вже заборонили подавати руку для цілування, а прихожанам - цілувати ікони і хрести. У храмах запроваджені протиепідеміологічні санітарні норми - регулярне прибирання, дезінфекція ікон, ручок дверей та інших загальнодоступних предметів.

Поки офіційних рішення з приводу того, як в Україні відзначатимуть Великдень на карантині та будуть освячувати паски, немає. Зеленський закликає всіх українців залишатися вдома і не відвідувати в день свята церкви. В рамках проєкту "Великдень вдома" планується провести прямі трансляції Великодніх богослужінь по телебаченню.

"Великдень зазвичай збирає в церкві багато людей. Серед них і ті, хто приїхав з-за кордону. Тому зараз ми готуємо і скоро презентуємо проєкт "Великдень вдома", який допоможе відсвяткувати це велике свято вдома, не маючи наміру натовпами в церквах", - анонсував глава держави, не вдаючись у деталі.

Також розглядається можливість розміщення патрулів у храмів. У разі великого скупчення людей вони повинні будуть проводити бесіди з парафіянами і роз'яснювати, що збиратися натовпами в період пандемії небезпечно не тільки для них самих, але і для здоров'я оточуючих.

Великдень 2020 року - що вирішили в церквах

У ПЦУ вже заборонили проводити богослужіння в присутності віруючих і закликали всіх приєднуватися до служб дистанційно. При цьому храми не закрили - будь-яка людина може відвідати церкву в любий момент, але в храмі заборонено збиратися більше 10 осіб одночасно. Також предстоятель ПЦУ Єпіфаній повідомив, що храми по всій країні готуються до прийому інфікованих коронавірусом. В них будуть створені умови для обстеження або лікування.

Українська греко-католицька церква вирішила, що переходить на онлайн-трансляції. Під час святкування Великодня, яке у католиків в 2020 році випадає на 12 квітня, в храмах будуть знаходитися тільки священники та хор. При цьому буде вестися трансляція через гучномовці. Предстоятель УГКЦ Святослав уточнив, що освячуваться паски і проводитися всі процесії будуть тільки на вулиці - заходи організовують так, щоб люди змогли знаходиться на відстані не менше 1 метра один від одного.

Також в УГКЦ вирішили:

  • пристрасні і великодні служби проводити без участі віруючих;

  • в Великий четвер не виконувати обряду обмивання ніг;

  • у Велику п'ятницю не організовувати ніяких процесій - ні в храмах, ні поза ними.

Раніше ONLINE.UA робив добірку кращих привітань з Великоднем  - від листівок і віршів до СМС і пісень.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?