Провідні компанії світу відмовляються від Zoom — що не так з мегапопулярним застосунком
Категорія
Технології
Дата публікації

Провідні компанії світу відмовляються від Zoom — що не так з мегапопулярним застосунком

Провідні компанії світу відмовляються від Zoom — що не так з мегапопулярним застосунком
Джерело:  online.ua

Керівництво компанії SpaceX, яку заснував Ілон Маск, заборонило своїм співробітникам користуватися застосунком Zoom для відеозв'язку під час роботи. Це непоодинокий випадок, коли провідні компанії світу відмовляються використовувати цей застосунок з причин його технічних вразливостей та наявності у ньому сумнівних функцій, які працюють автоматично без згоди користувача. Про це повідомляє ONLINE.UA, посилаючись на агентство Reuters.

Згідно з оприлюдненим листом від керівництва SpaceX, згаданому застосунку Zoom бракує захищеності. Говориться про необхідність видалити його моментально після отримання повідомлення, оскільки подальше використання Zoom може призвести до витоку конфіденційних даних.

У Zoom виявлено з десяток нових вразливостей і сумнівних функцій: автоматичне встановлення на комп'ютер без згоди користувача, автоматичне додавання до контактів сторонніх осіб, віддалене отримання рута під macOS, автоматичне перетворення шляхів до файлів у клікабельні посилання.

Також днями кілька тисяч записів відеодзвінків виявилися у мережі у відкритому доступі на YouTube та Vimeo, що ставить під сумнів конфіденційність мільйонів користувачів. Як вони туди потрапили ніхто пояснити поки не може, однак люди, які робили ці записи стверджують, що нікуди їх не завантажували, а просто записали та зберегли на сервері застосунку.

"Ми розуміємо, що багато з вас користувалися цим застосунком (ред. - Zoom) для проведення конференцій та зборів. Будь ласка, знайдіть інші варіанти для зв'язку - електронну пошту, текстові повідомлення чи телефон", — звертається керівництво SpaceX.

Цікаво, що популярність Zoom зросла у багато разів після того, як люди потрапили у карантин - через пандемію COVID-19. Його навіть використовують іноземні уряди, зокрема - міністри під керівництвом прем'єра Великої Британії Бориса Джонсона.

Наразі кількість користувачів Zoom становить близько 200 мільйонів. Не дивно - Zoom дозволяв об'єднати в одній "кімнаті" до 100 людей.

У чому проблема?

Американське ФБР нещодавно оголосило про кілька випадків зламу застосунку під час відеозв'язку. Один з них — підключення до дистанційного шкільного заняття. Феномен зламу вже отримав назву zoombombing.

За відомостями видання The Intercept, Zoom не користується наскрізним шифруванням. Цей метод дає доступ до матеріалів конференції виключно її учасникам. Розробники напередодні стверджували, що ввели цей механізм, однак це не підтвердили.

Окремі видання додали також, що програма може підключатися до камери навіть після видалення та збирати дані про інші програми на macOS. Представники Zoom стверджують, що проблема сталася через брак порозуміння. Вони нібито мають власне розуміння терміну "наскрізне шифрування".

"У зв'язку з нещодавньою зацікавленістю у нашому методі шифрування ми хочемо почати з вибачень за непорозуміння, яке виникло через те, що ми презентували Zoom як програму, яка може користуватись наскрізним шифруванням під час відеоконференцій. Zoom завжди намагався користуватися шифруванням для захисту контенту в усіх випадках - у цьому сенсі ми користувалися терміном "наскрізне шифрування", — пояснила компанія-розробник.

Як забезпечити зв'язок із аудиторією під час карантину?

Організувати онлайн-трансляцію професійно.

Для комунікації між співробітниками чи друзями популярних застосунків та сервісів може бути цілком достатньо. Коли ж мова йде про якісну "картинку", можливість виводити у трансляцію відеоролики та презентації, титрувати спікерів та одночасно стрімити на декілька платформ — необхідна професійна техніка та досвідчена команда.

ONLINE.UA LIVE — це:

  • досвідчена команда із власною професійною телевізійною технікою;

  • доступні трансляції від 1 до 8 камер і більше;

  • FullHD-трансляція на 6 платформ/каналів одночасно (Facebook, YouTube, Twitch,...), із можливістю розширення;

  • ми забезпечимо супутниковий інтернет, якщо прямого підключення немає;

  • підтримка заходів у медіа — завдяки новинному ресурсу online.ua із щомісячним охопленням близько 3 000 000 користувачів на місяць;

  • можливість прямої трансляції у закритому форматі за попередньою реєстрацією;

  • відеоматеріали високої якості з кожної камери прямого ефіру будуть доступні для подальшого відео-монтажу.

Дізнайтеся більше про можливості прямих трансляцій з ONLINE.UA LIVE за посиланням. Команда ONLINE.UA LIVE допоможе вам трансформувати вашу офлайн-подію у пряму трансляцію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?