Путін пошив Трампа в дурні: "дуже мила" допомога Росії США виявилася з сюрпризами
Категорія
Політика
Дата публікації

Путін пошив Трампа в дурні: "дуже мила" допомога Росії США виявилася з сюрпризами

Путін пошив Трампа в дурні: "дуже мила" допомога Росії США виявилася з сюрпризами
Джерело:  online.ua

31 березня американський лідер Дональд Трамп заявив, що провів доволі продуктивні переговори з главою Кремля Володимиром Путіним. Окрім того, він похизувався тим, що США отримали масштабну допомогу для боротьби з поширенням коронавірусу COVID-19 від російської влади. Очільник Білого дому розповів про великий літак допомоги, який Путін направив в Штати - Трамп назвав дане рішення офіційної Москви "дуже милим". Однак не все так просто, як здавалося президенту США на перший погляд, адже "мила допомога" Путіна виявилася із неприємними сюрпризами. Йдеться про те, що апарати штучної вентиляції легень, доставлені військовим бортом із Росії до Нью-Йорка, були вироблені підприємством, що входить у "Концерн Радіоелектронні технології", який перебуває під американськими санкціями.

Цю інформацію підтверджує дослідник із Королівського коледжу Лондона Роберта Лі, "Новая газета" та "РБК", передає ONLINE.UA.

За словами Роберта Лі, серед поставлених Ан-124-100 апаратів "Авента-М" є обладнання, яке випускається Уральським приладобудівним заводом.

"Адміністрація президента США могла порушити власні санкції. Управління мало випустити внутрішню спеціальну ліцензію на угоду, пов'язану з підсанкційною особою – однак чи було це зроблено, поки не відомо", - сказано в повідомленні.

Окрім того, у Путіна називали відправку вантажів "допомогою гуманітарного характеру", однак МЗС РФ пізніше заявило, що США оплатили половину їхньої вартості, а отже "мила допомога" виявилася для Штатів ще й платною.

"Другу половину сплатив Російський фонд прямих інвестицій, який також перебуває під санкціями, але вже секторальними – поставки від їхнього імені в США не заборонені (такі ввели у відношенні всіх "дочок" ЗЕБу у 2015 році)", - пише видання.

В Росії рішення Путіна надіслати "допомогу" США теж викликає багато питань. "Альянс лікарів" обурився, що поки країна збирає гроші на засоби захисту для російських медиків, влада РФ продає їх у Штати.

В мережі новину про платну допомогу сприйняли неоднозначно. Дехто вважає, що "Путін просто пошив Трампа у дурні", інші ж обурені тим, що глава Кремля "кидається допомагати іншим країнам, поки в Росії помирають люди".

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, глава МЗС Австрії  Александер Шалленберг підкреслив, що спроби очільника Кремля Володимира Путіна скасувати санкції є безперспективними. Варто зазначити, що  Австрія підтримує Україну в данному питанні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?