Світовий досвід лікування стовбуровими клітинами аутоімунних захворювань та коронавірусу — результати досліджень
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Світовий досвід лікування стовбуровими клітинами аутоімунних захворювань та коронавірусу — результати досліджень

Світовий досвід лікування стовбуровими клітинами аутоімунних захворювань та коронавірусу — результати досліджень
Джерело:  online.ua

Сьогодні понад 120 пацієнтів з підтвердженим діагнозом COVID-19 у Китаї проходять лікування коронавірусної хвороби мезенхімальними стовбуровими клітинами. Уже відомо про вісьмох пацієнтів, які успішно вилікувалися від COVID-19 за допомогою клітинної терапії попри те, що перед введенням ін'єкцій стовбурових клітин пацієнти знаходилися у важкому стані, інформує ONLINE.UA.

Про те, що результати перспективні, запевняє у своїх матеріалах Кунлін Джин, PhD, професор фармакології й неврології у Центрі медичних наук Університету Північного Техасу, який керує проєктом з дослідження лікування коронавірусу стовбуровими клітинами.

Мезенхімальні стовбурові клітини (Mesenchymal Stem Cells) є популяцією мультіпотентних клітин людини, які здатні диференціюватися у різноманітні типи зрілих клітин: жирові, хрящові, м'язові та нервові включно. Ці клітини мають особливі імунодублюючі властивості, які позитивно впливають на імунітет, процеси відновлення й інші імунологічні процеси, які відбуваються в організмі людини.

У науковій праці дослідників (Кембріджський університет, Велика Британія) говориться, що коли пацієнти з коронавірусною хворобою знаходяться у критичному стані, причиною погіршення, яка може призвести до летальних наслідків, є "запальний шторм" — стан, коли організм людини надмірно атакується інфекцією, що може призвести до серйозного пошкодження легень з відповідним порушенням дихання. Однак, за рахунок потужного протизапального ефекту, який мають мезенхімальні стовбурові клітини, летальних наслідків можна уникнути.

Фото: aginganddisease.org

Зображення комп'ютерної томографії грудної клітини пацієнта з підтвердженим діагнозом COVID-19 в критично важкому стані. В динаміці: 23 cічня показники пневмонії не спостерігалися, 30 січня виявлено наявність симптому "матового скла" та інфільтрації легеневої тканини. Введення клітин було проведено 31 січня. 2 лютого пневмонія вже повністю уразила всі легені пацієнта, але вже станом на 9-те лютого інфільтрація в значній мірі зникла. 15 лютого на місці уражень залишилася лише невелика область "матового скла".

Експерти стверджують, що після першої ін'єкції стовбурових клітин концентрація інтерлейкіна-10 (протизапального білку) у крові підвищується чотирикратно, а концентрація фактору некрозу пухлин (білок, який стимулює запальні процеси) падає удвічі.

У той час, як нові вакцини проти COVID-19 тільки розроблюються, існує необхідність лікування значної кількості пацієнтів, у яких розвивається пневмонія з ускладненнями. Нові дані з використанням мезенхімальних стовбурових клітин демонструють, що клітинна терапія має потужні захисні властивості та дозволяє відновити функції пошкоджених легенів. Враховуючи потреби у боротьбі з пандемією COVID-19 з пріоритетом збереження якомога більш низької смертності, виявлення того, що мезенхімальні стовбурові клітини безпечні та можуть пригнічувати коронавірус, навіть під час критичного статусу захворювання, науковці називають значним проривом, оскільки це цілком новий біологічний підхід до лікування.

З цією метою ведучі експерти у галузі біомедицини об'єднують зусилля, щоб якомога швидше провести необхідні дослідження для включення стовбурових клітин у протикоронавірусну терапію.

В офіційному міжнародному реєстрі клінічних досліджень вже зареєстрували 14 проєктів, у рамках яких пацієнтам з коронавірусною пневмонією вводять мезенхімальні стовбурові клітини. Дослідження проводяться науковцями у Бразилії, Йорданії, Китаї, Італії. Як потенційне лікування COVID-19 стовбуровими клітинами розглядають у США та Австралії.

В України вже є значний досвід успішного використання стовбурових клітин у лікуванні серйозних захворювань, у тому числі аутоімунних, нейродегенеративних та ендокринних патологій. Безумовно, Україна — одна з провідних країн світу щодо терапії стовбуровими клітинами та має величезний потенціал використання клітинних технологій. Варто знати, що в терапії стовбуровими клітинами не буває нульового результату. Наприклад, у медичному центрі Deva Clinique клітинну терапію вже протягом кількох років успішно використовують для лікування хвороб Крона, Альцгеймера, Паркінсона, цукрового діабету, а також у пластичній хірургії.

Науково доведено, що фізіологічне оновлення та регенерація тканин протягом усього життя людини відбувається завдяки стовбуровим клітинам. Найважливіша популяція стовбурових клітин дорослої людини — це саме мезенхімальні стовбурові клітини.

Лікування хвороби Крона та неспецифічного виразкового коліту мезенхімальними стовбуровими клітинами дозволяє мінімізувати ризики ускладнень та побічних ефектів за рахунок використання власних клітин пацієнта. Внаслідок курсу терапії мезенхімальними стовбуровими клітинами під час лікування хвороби Крона досягається значне покращення та довготривала ремісія хвороби; відбувається заживлення виразок та регенерація слизових оболонок; покроково загоюються рубці та свищі. При цьому курс клітинної терапії при лікуванні хвороби Крона складає від 3 місяців до 1 року відповідно до рекомендацій лікаря.

Дослідження та результати лікування мезенхімальними стовбуровими клітинами пацієнтів із хворобою Крона та неспецифічним виразковим колітом були представлені фахівцями Deva Clinique у рамках Stem Cell Summit у квітні 2017 року у Бостоні, США.

Стовбурові клітини після потрапляння до організму пацієнта мігрують у "проблемні" місця й диференціюються там у різні типи спеціалізованих клітин, відновлюючи таким чином структуру та функції пошкоджених тканин та органів. Також стовбурові клітини здійснюють трофічний вплив завдяки великому переліку біологічно активних факторів. За рахунок цього механізму, стовбурові клітини мають імуномодулюючий вплив та знімають резистентність організму до інсуліну, яка розвивається під час метаболічного синдрому та діабеті 2-го типу.

Також клітинна терапія показала високу ефективність під час лікування діабету 1-го й 2-го типів: стовбурові клітини диференціюються у клітини підшлункової залози, які відповідають за вироблення інсуліну. Окрім того стовбурові клітини беруть безпосередню участь у відновленні пошкоджених раніше тканин.

Дослідження та результати лікування мезенхімальними стовбуровими клітинами пацієнтів з діабетом 2-го типу були презентовані спеціалістами Deva Clinique під час 15-го Stem Cell Summit у квітні 2018 року в Сан-Дієго, США.

Важливо, що окрім нормалізації функцій підшлункової залози, лікування стовбуровими клітинами зміцнює імунітет та відновлює сердцево-судинну систему, що особливо важливо для хворих на діабет, оскільки перебіг цього захворювання часто ускладнюється порушенням кровообігу. Стовбурові клітини виділяються з власних тканин пацієнта, що виключає ризик їх відторгнення. Лікування діабету 1-го типу стовбуровими клітинами дозволяє знизити обсяг інсуліну вже на початкових стадіях лікування.

Стовбурові клітини функціонують у дорослому організмі, завдяки їм можуть оновлюватися й регенерувати тканини та органи. Це дозволяє спеціалістам у галузі клітинних технологій у всьому світі боротися не проти симптомів захворювань, а шукати причини їх виникнення, а також відновлювати органи-мішені, які постраждали внаслідок хвороби, що веде до покращення самопочуття й повного одужання пацієнтів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?