Штучний інтелект навчили читати думки людини - вражаючі подробиці
Категорія
Технології
Дата публікації

Штучний інтелект навчили читати думки людини - вражаючі подробиці

Штучний інтелект навчили читати думки людини - вражаючі подробиці
Джерело:  online.ua

Американські вчені невпинно просуваються у сфері дослідження можливостей людського мозку та розвитку штучного інтелекту - так, нещодавно вчені із Каліфорнійського університету розробили систему ШІ (штучного інтелекту), яка може переводити думки людини в текст. За словами фахівців, нейромережа аналізує мозкові процеси та практично безпомилково видає текст, який дуже близький до оригіналу. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на видання Independent.

Вчені пояснюють, що алгоритм навчали за допомогою нейронних сигналів в мозку чотирьох жінок з електродами, імплантованими в їх мозок. Вказано що електроди їм імплантували раніше для моніторингу епілептичних припадків.

"Жінки повинні були голосно прочитати кілька речень, що складаються в загальній сумі з 250 слів, а потім повторити їх. Вчені склали два набори даних, зчитуючи мозкові сигнали піддослідних. Один набір використовувався для навчання, а другий – для перевірки. Потім вони передали дані нейромережі, щоб розпізнати закономірності, які можуть бути пов'язані з окремими словами. В середньому частота помилок в словах в повторному наборі склала 3%", - сказано в повідомленні видання.

Варто звернути увагу на те, що коли ШІ довелося розпізнавати окремі слова з тексту, кількість помилок зросла до 38%. Аналізуючи отримані дані, вчені дійшли висновку, що нейромережа не лише пов'язує сигнали мозку зі словами, але й порівнює порядок слів.

За словами фахівців, через десятиліття після того, як мова вперше була розшифрована із сигналів мозку, точність і швидкість відтворення нейромережею залишається набагато нижче, ніж у природної мови.

"Агоритм наразі може розробити невелику кількість пропозицій, так як при збільшенні словникового запасу з кожним новим словом буде рости кількість можливих пропозицій. Такі дії будуть лише знижувати точність розпізнавання мови", - зазначають автори дослідження.

Раніше ONLINE.UA розповідав, як  покращити роботу мозку. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?