В Україні посилюють карантин по коронавірусу - що важливо знати кожному
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні посилюють карантин по коронавірусу - що важливо знати кожному

В Україні посилюють карантин по коронавірусу - що важливо знати кожному
Джерело:  online.ua

З понеділка, 6 квітня, в Україні посилюють карантин - за новими правилами виходити на вулицю можна буде тільки в медичній масці і з документами, що засвідчують особу. У Кабміні пояснили нові правила карантину і нагадали, що за їх порушення передбачені штрафи в розмірі від 17 до 34 тисяч гривень, повідомляє ONLINE.UA.

Посилаючись на постанову №211, в якій говориться, що в усіх громадських місцях українці повинні бути в масці або респіраторі, Кабмін пояснює, що громадське місце - частина будь-якої споруди, яка доступна або відкрита для населення, в тому числі за плату (під'їзди, підземні переходи, стадіони; парки, сквери, дитячі майданчики, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні установи, медичні установи і т.д.).

"Але! Перелік громадських місць може бути розширений органами місцевої влади. Наприклад, в м.Києві до громадських місць відносяться також зупинки громадського транспорту та 50-метрова зона навколо них; церкви та 50-метрова зона навколо них; заклади торгівлі закритого і відкритого типів , в тому числі торговельні ряди і ринки; кінотеатри та прилегла до них територія; тощо. Тому ми настійно рекомендуємо перебувати на вулиці в масці, оскільки в будь-який момент ви можете опинитися на території, що підпадає під визначення "громадське місце", - йдеться в повідомленні Кабміну.

Відповідаючи на питання, навіщо в Україні вводять масочний режим, в Кабміні наголосили, що це потрібно заради безпеки всіх українців. Сьогодні, враховуючи темпи поширених коронавірусної хвороби, всі люди розглядаються як потенційно інфіковані.

"Ви можете не знати, що є переносником вірусу, однак можете наражати на небезпеку інших. Маска запобігає можливому інфікуванню оточуючих. Коли маска на обличчі, тоді виділення біологічного матеріалу, який може містити збудник, зменшується", - додали в Кабміні.

Також українцям нагадали, що за порушення правил карантину або появу на вулиці без маски можуть оштрафувати - штраф від 17 тисяч до 34 тисяч гривень. Якщо ж порушуються санітарні правила і норми щодо запобігання інфекційним захворюванням, може бути і кримінальна відповідальність.

У нових правилах карантину також прописано, що люди віком понад 60 років зобов'язані самоізолюватись, так як входять до групи підвищеного ризику зараження коронавірусом.

"Людям похилого віку, які перебувають на самоізоляції (крім хворих COVID-19) і про яких нікому подбати, дозволено відвідувати магазини та інші місця торгівлі, розташованих на відстані не більше ніж 2 кілометри від місця самоізоляції. Ці люди повинні дотримуватися масочного режиму", - уточнили в Кабміні.

Крім того в Кабміні спростували інформацію про те, що магазини, банки і аптеки повинні забезпечувати відвідувачів масками або респіраторами.

"Ні, це неправда. Установи та магазини, робота яких дозволена в період карантину, мають тільки контролювати, щоб відвідувачі перебували в будівлях і на території закладів виключно в масках і респіраторах. Обов'язок забезпечення себе масками покладається на відвідувачів", - нагадали в уряді.

Також українцям пояснили, навіщо носити з собою документи, що засвідчують особу.

"Наявність у людини документів дозволить перевірити, чи не повинна вона бути на самоізоляції, або в обсервації. А також це дасть можливість органам правопорядку застосовувати адміністративну відповідальність для порушників правил карантину", - йдеться в роз'ясненні Кабміну.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що якщо українці не будуть дотримуватися жорсткого карантину, то пік захворюваності на коронавірус в країні настане вже 14-15 квітня. Такий прогноз зробив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко 4 квітня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?