Залишилося на 3 місяці: окупанти Криму б'ють на сполох через нову проблему
Категорія
Україна
Дата публікації

Залишилося на 3 місяці: окупанти Криму б'ють на сполох через нову проблему

Залишилося на 3 місяці: окупанти Криму б'ють на сполох через нову проблему
Джерело:  online.ua

Запасів води в окупованому Криму вистачить тільки на 3-3,5 місяці. На початок квітня сумарний запас води в кримських водоймищах природного стоку становить всього 106,2 млн кубометрів, а це на 88 млн кубометрів менше ніж на цю ж дату в минулому році. Окупанти попередили кримчан про прийдешні проблеми з водопостачанням, яке буде подаватися з перебоями. Про серйозні проблеми з водою в Криму повідомив так званий "глава" півострова Сергій Аксьонов, передає ONLINE.UA з посиланням на ТАСС.

"У Криму вже три місяці не було рясних опадів. На сході півострова пересохли невеликі річки. Повністю виключити перехід до режимного водопостачання поки не можна. Повноваженнями щодо введення погодинної подачі води в режимі підвищеної готовності володіє адміністрація міста", - повідомив Аксьонов.

Він зазначив, що на сьогодні запас води в трьох основних джерелах водопостачання Сімферополя - Аянському, Сімферопольському та Партизанському водосховищах - достатній для безперебійного водопостачання міста протягом 3,5 місяців. Окупанти розраховують, що ситуація покращиться в травні-червні, коли настане гарна наповнюваність водосховищ.

"Ми і сьогодні користуємося водними запасами, які були отримані в результаті опадів, що випали в червні минулого року", - уточнив Аксьонов.

Місцеві жителі окупованого Криму масово скаржаться на проблеми з водою. Вони розповідають, що півдня води в будинках зовсім немає, а ближче до вечора по трубах починають давати повітря, яке мотає лічильники і за яке люди платять, як за воду. Кримчани обурені, що їх позбавили елементарних засобів гігієни в умовах пандемії коронавіруса.

Слід зазначити, що проблеми з водою в Криму з'являються вже шість років - вони почалися після того, як Росія окупувала український півострів, в зв'язку з чим Київ перекрив воду з Херсонської області, яка надходила по Північно-Кримському каналу та забезпечувала до 90% потреб півострова . В Україні регулярно нагадують Путіну, що Київ абсолютно готовий відновити постачання води, коли РФ нарешті забереться з української території - сьогодні ж відповідальність за проблеми з водою в Криму несе виключно Кремль.

Додамо, новий прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що постачання води до Криму - це не питання торгівлі з окупантом, це не питання якогось бізнесу, це питання гуманітарної відповідальності перед українцями, які живуть в Криму.

"Ми не будемо поставляти воду для промислових і військових об'єктів. Знак оклику. На цьому ставимо крапку. Ми будемо поставляти воду в разі потреби або гуманітарної загрози українцям для господарських потреб, для пиття. Хоч цистернами, хоч каністрами, хоч бутлями ми повинні це забезпечити - це наш обов'язок перед нашими українцями ", - пояснював свою позицію Шмигаль депутатам.

Частина парламентаріїв сприйняла позицію Шмигаля обурено, а частина підтримала оплесками. Шмигаль ще раз підкреслив, що мова не йде про відновлення промислової поставки води, і закликав "не маніпулювати такими речами".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, для чого Путіну потрібна вода в Криму. Справа в тому, що для населення води в Криму вистачає, а для військових об'єктів - ні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?