Як зміцнити свій імунітет: методи посилення захисту організму
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Як зміцнити свій імунітет: методи посилення захисту організму

Як зміцнити свій імунітет: методи посилення захисту організму
Джерело:  online.ua

Зараз Інтернет переповнений інформацією про те, як в домашніх умовах можна зміцнити свій імунітет: від ранкової зарядки і імбирного чаю, до більш радикальних дієт і різних ліків. Найпопулярніші питання та відповіді про імунітет, методи його зміцнення та як він працює, публікує ONLINE.UA.

Який він наш імунітет?

Імунітет - це реакція організму на дію антигенів (чужорідних тіл). Віруси, бактерії та інші речовини, і мікроорганізми, які потрапляють в наш організм ззовні. У свою чергу наш імунітет включає механізми боротьби з антигенами, які ми відчуваємо у вигляді алергії, підвищення температури, інші симптоми захворювань.

Хто в імунній команді організму?

Специфічні органи, які включені в процеси захисту організму - селезінка, тимус і кістковий мозок. Саме вони відповідають за вироблення і навчання імунних клітин. Крім того, першими природними бар'єрами на шляху антигенів є слизові оболонки і шкіра людини.

Імунітет: як це працює?

У крові людини знаходяться спеціальні імунні клітини — лейкоцити, які в залежності від свого виду мають різний принцип дії. Завдання лейкоцитів — розпізнавати і знищувати антигени.

Сучасна медицина допомагає нашому імунітету навчатися розпізнавати різні антигени за допомогою вакцинації. У щеплення є мертві або ослаблені мікроорганізми. Вони здатні змусити лейкоцити діяти і виробляти організм антитіла, але їх недостатньо, щоб спричинити хворобу. Коли цей антиген (вже в вигляді вірусу або бактерії) потрапить в організм, то його імунна система його розпізнає і усуне.

Як розвивається наш імунітет?

Ми народжуємося з імунітетом (наші слизові працюють з першої секунди життя, наша кров вже реагує на усі чужорідні агенти). Крім того, наш імунітет постійно формується: ми переносимо захворювання, імуноглобуліни потрапляють в організм з молоком матері, проходимо планові вакцинації.

З віком імунітет малюка зміцнюється і дорослий хлопець має максимальні захисні функції організму. Але з віком бар'єрні функції знову починають знижуватися. До 70 років захисні функції організму складають всього 2-7%. Це обумовлено уповільненням регенеративних функцій організму і загостренням хронічних захворювань.

Тому людський імунітет найуразливіший в дитячому і літньому віці. Крім того, імунітет знижується під час перебігу хронічних та інших захворювань: онкологічних, серцево-судинних, ендокринних та інших серйозних патологій.

Які існують сучасні методи комплексної корекції імунітету?

У боротьбі з різними захворюваннями доктора можуть призначати імуномодулятори. Під час епідемій грипу та інших сезонних простудних захворювань люди часто самостійно призначають собі ці препарати, що категорично протипоказано, тому що їхня дія може нашкодити організму (якщо у людини є інші захворювання). Тому цей тип зміцнення імунітету можна проводити тільки під контролем лікаря.

Ефект: посилення бар'єрних функцій організму, зниження ризику ускладнень при перенесенні вірусних та інших хвороб.

Імунотерапія — метод стимуляції імунітету з допомогою білих кров'яних тілець — лімфоцитів, отриманих з власної крові пацієнта. Метод може бути застосований для профілактики імунодефіцитних і аутоімунних захворювань, у тому числі алергій.

Процедура починається з аналізу 26 параметрів крові, дозволяє визначити поточний стан імунної та кровотворної системи протягом 5 хвилин. В результаті досліджень зразка визначається абсолютна і відносна кількість лейкоцитів, лімфоцитів, нейтрофілів, еозинофілів, базофілів, і ін., Що дозволяє отримати висновок про поточний імунному статусі та перебігу захворювань. Мета лікування — це інтенсивне імуномодулюючу дію на Т- і В-лімфоцити, клітини-натуральні кілери (NK), макрофаги та інші ланки імунітету.

Ефект: загальне зміцнення імунної системи, зниження сприйнятливості до респіраторних вірусних інфекцій і частоти виникнення захворювань на бронхіальну системи, профілактика сезонних алергій.

Комплексна корекція імунітету із застосуванням мезенхімальних і гемопоетичних стовбурових клітин має інтенсивну імуномоделюючу дію, а також поліпшує стан внутрішніх органів і систем організму людини, відновлює функції кори головного мозку. Стовбурові клітини стимулюють роботу імунної системи, покращують мікроциркуляцію по всьому організму, що сприяє регенерації всіх тканин організму.

Ефект: після проходження курсу терапії у пацієнта спостерігається поліпшення функціональних здібностей внутрішніх органів, ендокринної, нервової та серцево-судинної системи. Процедура показує відмінний ефект у пацієнтів у віці і пацієнтів з хронічними і іншими захворюваннями.

Головне правило в зміцненні імунітету — ніякого самолікування. Всі процедури і прийоми препаратів повинні проходити тільки під контролем лікаря.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що китайські вчені з Університету Тунцзі вивели нові стовбурові клітини, які здатні відновлювати пошкоджену легеневу тканину. Здатність до регенерації у цієї тканини дуже низька, тому експерти вважають своє відкриття важливим проривом в області регенеративної медицини.

Нові стовбурові клітини, виведені експертами в 2015 році. Спочатку їх протестували на гризунах з вірусом імунодефіциту. Вже через три місяці після пересадки клітин в організмі мишей був помічений результат — на місці легеневих ушкоджень утворилася нова тканина, яка повністю відповідала за функціями і структурі легеневим клітинам.

Експерти переконані, що виявлені ними стовбурові клітини зможуть зробити новий прорив в регенеративній медицині. Вони вважають, що спосіб відновлення структури бронхів і легеневої тканини допоможе врятувати життя багатьох людей з невиліковними недугами.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?