Скільки діб COVID-19 може залишатися на масках - вчені озвучили важливі дані
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Скільки діб COVID-19 може залишатися на масках - вчені озвучили важливі дані

Скільки діб COVID-19 може залишатися на масках - вчені озвучили важливі дані
Джерело:  online.ua

Американські дослідники дійшли неочікуваного висновку - вони з'ясували, що коронавірус залишається на поверхні санітарних масок протягом 7 діб і може інфікувати людину. За словами вчених, саме тому не потрібно ніколи не забувати про правила особистої гігієни - дуже важливо часто мити руки та намагатися не торкатися до обличчя брудними руками. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на видання Business Insider.

Що важливо розуміти, коронавірус, як правило, передається повітряно-крапельним шляхом, через чхання зараженої людини, але може передаватися і через об’єкти, яких торкалася інфікована людина.

Вчені розповідають, що в ході свого нового дослідження вони звертали увагу на дані із попередніх досліджень, які також перевіряли тривалість життя коронавірусу на побутових поверхнях. Дослідники порівнювали тривалість життя нового коронавірусу на поверхнях із коронавірусом ГРВІ. Вони виявили, що обидва коронавіруси довше жили на нержавіючій сталі та поліпропілені - типі пластику, який використовується у всьому - від іграшок до автомобільних деталей. Обидва віруси залишалися до трьох днів на пластиці, а новий коронавірус жив 2 дні на тканині та 3 години на папері.

За словами Рейчел Грехем, епідеміолога з університету Північної Кароліни, гладкі непористі поверхні, такі як дверні ручки та стільниці, краще переносять віруси. Пористі поверхні - як гроші, волосся та тканини - не дозволяють вірусам виживати так довго, тому що невеликі простори або отвори в них можуть "захопити" вірус і запобігти його перенесенню.

"Монети передаватимуть вірус краще, ніж купюри, але це не повинно викликати особливих проблем. Головне правило - слід вважати гроші брудними в будь-якому випадку, тому що це гроші. Вони проходять через дуже багато рук", - наголосила експертка.

Окрім того, Грехем рекомендує не забувати дезінфікувати ваш телефон - це теж важливе правило, яке потрібно запам'ятати.

"Якщо ви збираєтесь їсти, зробити макіяж, погратися з дитиною - вимийте руки", - нагадала вона.

За її словами, коронавірус не може заразити вас через руки, тому якщо ви ніколи не торкаєтесь очей, носа, рота, то можете уникнути зараження.

"Більшість людей торкаються обличчя кілька сотень разів на день, тому все-таки краще знати, наскільки у вас чисті руки", - наголосила Грехем.

Як повідомляв ONLINE.UA, представник ВООЗ Крістіан Ліндмайер на віртуальному брифінгу закликав владу країн, де уже введені обмежувальні заходи у зв’язку з пандемією, не скасовувати їх занадто рано. Він також пояснив свою позицію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?