Україна готує декілька неприємних сюрпризів для Путіна - деталі
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна готує декілька неприємних сюрпризів для Путіна - деталі

Україна готує декілька неприємних сюрпризів для Путіна - деталі
Джерело:  online.ua

НАК "Нафтогаз України" заявляє про те, що вже готує додаткові позови до російського "Газпрому" ще на 17,3 мільярда доларів. Про нові неприємні сюрпризи для глави Кремля Володимира Путіна з боку офіційного Києва розповідає виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook, передає ONLINE.UA.

Вітренко звернув увагу на те, що його головна відповідальність як виконавчого директора — це відносини з "Газпромом".

"Власне з ним у грудні минулого року від імені Нафтогазу я підписав контракт про транзит із гарантованим доходом 7.2 млрд доларів. Тепер цей контракт потрібно виконувати і робити так, щоб він не зірвався, і щоб Газпром не був звільнений від обов’язку сплатити нам ці 7.2 млрд, навіть якщо він не буде подавати газ для транзиту (принцип "качай або плати"). Крім цього моя команда чітко сформулювала і представила на узгодження Наглядовій Раді Нафтогазу додаткові "питання" до Газпрому на суму ще 17.3 млрд доларів", - сказано в повідомленні виконавчого директора "Нафтогазу".

За словами Юрія Вітренка, уразі погодження — попереду також багато роботи.

Варто звернути увагу на те, що нещодавно в мережі була опублікована інформація, що НАК вже шукає заміну виконавчому директору компанії Вітренку. Українські ЗМІ припускають, що зміни у топ-менеджменті "Нафтогазу" пов'язані із приходом в компанію Отто Ватерландера. Що важливо розуміти, сам Вітренко спростовує цю інформацію.

Нагадаємо, що в лютому 2018 року Стокгольмський арбітраж зобов'язав російський "Газпром" виплатити "Нафтогазу" штраф 4,63 млрд доларів за недозавантаження української ГТС. З урахуванням раніше ухваленого рішення за контрактом на постачання "Газпром" мав доплатити українській стороні 2,56 млрд доларів. У грудні минулого року "Газпром" виплатив цю суму та пеню.

Окрім того, також у серпні 2017 року Міжнародний арбітражний суд в Гаазі розпочав розгляд арбітражної заяви "Нафтогазу" до РФ з приводу компенсації за активи, втрачені в результаті анексії Кримського півострова у 2014 році. Рік тому НАК отримав позитивний висновок арбітражу в Гаазі щодо позову проти РФ. Трибунал визнав свою юрисдикцію у справі про втрачені активи.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що скандальний російський газопровід "Північний потік-2", який дозволить РФ постачати газ в Європу в обхід України, знову опинився під загрозою. Що саме сталося - читайте тут.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?