Вплив коронавірусної хвороби COVID-19 на здоров’я спортсменів: міфи та реальність
Категорія
Спорт
Дата публікації

Вплив коронавірусної хвороби COVID-19 на здоров’я спортсменів: міфи та реальність

Вплив коронавірусної хвороби COVID-19 на здоров’я спортсменів: міфи та реальність
Джерело:  online.ua

Існує думка, що спортсмени менш схильні до інфекцій та, що тренування допомагають уникнути пневмонії, або ж, що ті, хто хворіють — переносять її в легкій формі. Чи так це насправді? Чи варто спортсменам приділяти особливу увагу своєму здоров'ю? Про міфи та реальність впливу коронавірусної хвороби COVID-19 на здоров'я спортсменів публікує інформацію ONLINE.UA з посиланням на матеріали компанії UA StemCell, яка є найбільшою платформою в Східній Європі по організації клітинної терапії в Україні для пацієнтів з усього світу (США, Європи, Азії).

Виявляється, спортсмени більш сприйнятливі до вірусів, а ускладнення виникають не тільки у літніх людей, а й у молодих, особливо коли організм переносить серйозні навантаження. Чому так відбувається? Як інфекція впливає на працездатність організму? Як швидко можна повернутися до тренувань і як зміцнити свій імунітет та захистити себе?

Що таке коронавірус?

Існує безліч коронавірусів, які викликають захворювання у тварин, і тільки сім з них інфікують організм людини. Найчастіше, вони призводять до легкої хвороби верхніх дихальних шляхів, яка супроводжується симптомами звичайної застуди. Однак, три віруси можуть викликати важку інфекцію і серйозні спалахи небезпечної пневмонії: SARS-CoV (2002), MERS-CoV (2012), SARS-CoV2 (2019). Останній з них викликає коронавірусна хвороба — COVID-19, яка протікає в 3-х формах: без симптомів, ГРВІ (наявність симптомів без ознак пошкодження легенів) або запалення легенів (пневмонія). Як висновок, це вірус, який викликає захворювання дихальних шляхів.

Чому в одних людей немає симптомів, а інші важко переносять хворобу?

На відміну від бактерій, віруси не здатні розмножуватися у довкіллі. Розмноження відбувається тільки всередині клітини господаря, куди не проникають антибіотики. Вбити вірус здатні лише антитіла, але якщо організм ніколи не стикався з цим патогеном — їх просто ще немає. На створення антитіл йде не менше тижня з моменту зараження, і на цей період необхідно загальмувати розвиток хвороби. Для цього імунні клітини виробляють інтерферон і атакують власні хворі тканини, що допомагає організму тримати вірус під контролем.

Саме від імунітету організму залежить тяжкість перебігу захворювання.

Чи є у спортсменів підвищений ризик зараження інфекціями?

Для підтримки форми деякі спортивні клуби та спортсмени продовжують тренування навіть в умовах карантину. У цей час вони схильні до підвищеного ризику передачі інфекції через тісний контакт з іншими людьми та зі спортивним інвентарем. Однак можуть бути більш тонкі причини. Додаткові дані вказують на більш високу чутливість до інфекції дихальних шляхів у спортсменів під час і після високих навантажень. Імовірно, підвищений рівень адреналіну і кортикостероїдів, прямий вплив центральної нервової системи на тимус і селезінку, які виникають при стресі, можуть модулювати імунну систему і пригнічувати як гуморальний, так і клітинний імунітет. Було науково доведено, що інтенсивні фізичні вправи у мишей збільшують чутливість до інфекцій, а деякі американські вчені повідомляли раніше про збільшення числа інфекцій дихальних шляхів під час тренування спортсменів. Імунолог Thomasi T.B. з колегами досліджували рівні секреторного IgA у бігових лижників Північної Європи до і після національних гонок. Вони виявили значне зниження в слизі імуноглобуліну А — одного з основних засобів захисту дихальних шляхів від інфекції. Виходить, що фізичні вправи і емоційний стрес можуть зробити спортсмена більш чутливим до інфекційних захворювань дихальних шляхів.

Як інфекція впливає на спортивні результати під час хвороби і після?

У випадку перебігу захворювання у важкій формі спортсмен ризикує не тільки своєю кар'єрою, а й здоров'ям і життям. Але якщо захворювання протікає без симптомів, то чому вірус повинен впливати на його працездатність? Незважаючи на виникнення симптомів, або навіть їх відсутність, вірус може поширюватися по кровотоку в багато органів. Одним із способів впливу вірусів на стан спортсменів є безпосередній вплив на скелетні м'язи. Оцінка інфікованих в обраній контрольній групі показала значне зниження ізометричної сили (до 15%). Ці показники не відновилися до контрольних значень навіть через місяць. Дослідження м'язової тканини продемонструвало значне зниження активності ферментів (гліцеральдегід фосфат, лактатдегідрогеназа, цитохром оксидаза, цитрат-синтетаза). А електронна мікроскопія показала осередкові неспецифічні порушення ультраструктури м'язів. Описані зміни схожі на ті, які виявляють при захворюваннях з м'язовою слабкістю в якості основного симптому. Ці зміни майже повністю зникли через 3 місяці. Тобто, вірус може безпосередньо впливати на м'язи і порушувати їх роботу. Мікроструктура відновлюється від 1 до 3-х місяців.

Як швидко спортсмени можуть відновити звичний графік тренувань?

Тут немає жорстких правил. Рішення про тренування необхідно приймати тільки спільно з лікарем. За наявності щонайменших симптомів застуди необхідно терміново припинити тренування і звернутися до сімейного лікаря. Їх можна безпечно відновити не раніше, ніж через кілька днів після усунення симптомів. Однак, при більш важкій симптоматиці, необхідно зробити паузу у звичних заняттях спортом на 1 місяць або більше.

Вірусна інфекція може як мати виснажливий перебіг, так і проходити без жодних симптомів. Зрозуміло, що спортсмени знаходяться в групі ризику, а вправи самі по собі можуть змінити імунну відповідь так, що людина стає більш чутливою до вірусної інфекції.

Якщо спорт — це не основна ваша кар'єра, то варто тимчасово зменшити кількість тренувань і знизити їх інтенсивність. Крім того, варто звернути увагу на методи зміцнення імунітету за допомогою біологічних препаратів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?