Ціни на газ в Європі демонструють рекордне падіння - уже відома причина
Категорія
Економіка
Дата публікації

Ціни на газ в Європі демонструють рекордне падіння - уже відома причина

Ціни на газ в Європі демонструють рекордне падіння - уже відома причина
Джерело:  online.ua

9 квітня на торгах в Європі ціни на газ продемострували рекордне падіння. Зазначається, що 8 квітня на британській National Balancing Point газ з постачанням коштував 67,5 дол за тисячу кубометрів (15,45 пенсів за терм). На головному майданчику Європи - голландській TTF - газ з постачанням наразі коштує 79,33 дол за тисячу кубів (7,05 євро за МВт год). Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на Gas Infrastructure Europe.

Коментуючи ситуацію з стрімким падінням цін, аналітики Wood Mackenzie наголошують, що попит на газ впав занадто швидко, і поки сторона пропозиції не встигла на нього відреагувати. Окрім того, вказано, що пандемія коронавірусу створює нові масштабні проблеми для перевізників СПГ. За словами фахівців, обмеження на поїздки і вимоги санітарної безпеки призводять до того, що більшість танкерів не можуть змінити команду.

На думку іноземних аналітиків, можна використати спосіб (хоч це малоймовірно) - зберігати СПГ на газовозі - як один із способів вирішення проблеми перенасиченого ринку.

Варто звернути увагу на те, що ще минулого тижня почалося закачування газу в підземні сховища Європи. Мінімальний рівень газу в сховищах за сезон склав 54,02% в порівнянні з 40,51% у 2019 році і 18,6% в 2018 році. Наразі в сховищах міститься на 16 млрд куб. м газу більше, ніж в минулому сезоні. Також слід наголосити, що в березні 2020 року середня ціна імпортного газу в Україні знизилася майже на 9% до 153,65 дол. за 1 тис. куб. м.

Що важливо розуміти, американські експерти, аналізуючи ситуацію на нафтовому ринку, дійшли неочікуваного висновку. Вони підкреслюють, що безпрецедентний спад попиту на нафту привів до "епічного" надлишку поставок і, цілком можливо, що вже скоро просто закінчиться місце для зберігання всіх непотрібних барелів нафти.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше заступник глави Київської міської державної адміністрації Петро Пантелєєв заявив, що за результатами опалювального сезону мешканці столиці заощадили 1,5 млрд гривень. Також посадовець зазначив, що цей опалювальний сезон "був унікальним"та розповів, чому так вважає.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?