Страсний тиждень 2020 - що не можна робити в останні дні перед Великоднем
Категорія
Календар Свят
Дата публікації

Страсний тиждень 2020 - що не можна робити в останні дні перед Великоднем

Страсний тиждень 2020 - що не можна робити в останні дні перед Великоднем
Джерело:  online.ua

У понеділок, 13 квітня починається страсний тиждень 2020 року - останній тиждень Великого посту, що передує Великодню. Кожен з днів страсного тижня має особливий сенс, традиції і заборони, яких щорічно дотримуються християни напередодні одного з головних церковних свят, що символізує Воскресіння Ісуса Христа. Як правильно провести страсний тиждень, що можна і не можна робити в Великий понеділок, вівторок, середу, чистий четвер, страсну п'ятницю та велику суботу - читайте в матеріалі ONLINE.UA.

Великий понеділок 2020

На початку страсного тижня, за традицією, починаються передсвяткові приготування. Люди починають прибирати дома, миють вікна, ті, хтоживуть в приватному секторі, заготовляють дрова і корм для домашніх тварин, щоб по час пасхальних днів не відволікатися на господарство. Великий понеділок, як правило, присвячують розбору накопичених непотрібних речей - все зайве краще викинути, щоб звільнити в житті місце для чогось нового.

У Великий понеділок не можна веселитися і сваритися. Особливу увагу важливо приділити їжі - згідно з правилами Великого посту, в понеділок можна їсти один раз в день, ввечері. Дозволена холодна сира їжа без олії (сирі овочі і фрукти, хліб, мед і горіхи).

Великий вівторок 2020

Другий день Страсної седмиці - Великий вівторок традиційно присвячують одягу. Можна і потрібно прати, шити нові і латати старі речі. Саме час розібрати шафи і перебрати гардероб - там точно є одяг, який ви більше не плануєте носити. Звільнене від старих речей місце в шафі можна заповнити новими речами. Вважається, що придбаний у Великий вівторок одяг довго прослужить.

У Великий вівторок також прийнято починати закупівлю продуктів для святкового столу. Важливо не забути про скатертину для застілля: наші предки вірили, що вона має бути білосніжною і ідеально чистою - вважається, хто Великдень з брудною скатертиною зустріне, того цілий рік чекають невдачі.

В цілому Великий вівторок потрібно присвятити добрим справам - допомагати нужденним, надавати допомогу близьким. Не можна відмовляти в допомозі в цей день будь-кому - це вважається великим гріхом. Також в цей день не можна думати про погане, лихословити і бажати зла - все це може обернутися великими невдачами в майбутньому. Що стосується Великого посту, то у вівторок, як і в понеділок, дозволені тільки сирі фрукти і овочі, мед, горіхи і хліб.

Велика середа 2020

У Велику середу християни закінчують генеральне прибирання будинку і запасаються яйцями на Великдень - вважається, що куплені в цей день яйця довше зберігають свіжість. В цей день можна починати фарбувати яйця до Великодня.

За народними традиціями Велика середа є днем апогею розгулу нечисті, яка намагається збити зі шляху істинного жінок. Тому в цей день заборонено шити, прясти, в'язати і займатися будь-яким видом рукоділля, так як гострі предмети (спиці, голки), як свідчать народні перекази, притягують до себе нечисту силу.

У Велику середу, як і в два перші дні страсного тижня, необхідно дотримуватися суворого посту. Їжа тільки рослинна і сира, без масла. Не можна також в цей день влаштовувати весілля, святкувати дні народження та інші мирські свята.

Чистий четвер 2020

Четвертий день страсного тижня християни повністю присвячують очищенню - фізичному та духовному - тому його і називають Чистий четвер. Віруючі встають до світанку, щоб скупатися і приступити до останніх приготувань до Великодня. Четвер - останній день страсного тижня, коли до Великодня дозволена фізична праця. Тому в цей день важливо закінчити прибирання будинку і винести все сміття, щоб не нести з собою в наступний рік старі проблеми. У четвер починають пекти паски. За повір'ям, якщо перша випечена паска вийшла рум'яною, то це на щастя, якщо куліч підгорів - до неприємностей.

Є цікава прикмета для дівчат і жінок на Чистий четвер. Вважається, що якщо вмиватися рано вранці холодною водою з срібного посуду, то можна на цілий рік зберегти здоров'я, молодість і привабливість.

Страсна п'ятниця 2020

Страсною, або Великою називається п'ятниця останнього тижня Великого посту - в 2020 році вона випадає на 17 квітня. Цей день наповнений гіркотою і сумом, коли віруючі всього світу шанують жертву Христа, розп'ятого на Голгофі за гріхи людства. Цей день прийнято проводити в тиші і роздумах. Заборонено будь-який фізичний труд, але це не стосується випічки пасок - з читається, що приготовлена в цей день випічка довго буде м'якою і свіжою.

Страсна п'ятниця - найсуворіший передвеликодній день. За правилами Великого посту, в цей день варто повністю утриматися від прийому їжі.

Велика субота 2020

Останній день Великого посту називають Тихим - в цей день не можна шуміти і веселитися. Напередодні Великодня не варто брати і давати гроші в борг, інакше можна втратити власний достаток та фінансове благополуччя. Заборонені роботи по дому і в городі. У суботу завершуються всі приготування до пасхальної трапези в Світлу неділю - господині готують смачні блюда на святковий стіл, але спробує їх родина тільки у неділю.

У Велику суботу важливо відкинути з голови всі погані думки і помиритися з усіма, з ким у сварці, а також попросити вибачення, у всіх, кого скривдили. Що стосується поста, то, як і в Страсну п'ятницю, в суботу багато людей повністю відмовляються від їжі. Але це не обов'язково - за правилами дозволяється один раз в день поїсти гарячої рослинної їжі, але без масла.

Як повідомляв ONLINE.UA, в 2020 році Великдень в Україні випадає на період карантину по коронавірусу, в рамках якого заборонені масові заходи. У цервах вже прийняли рішення, що богослужіння відбуватимуться в онлайн-форматі без прихожан, а паски священики освятять в пекарнях і в магазинах до свята, тому віруючі зможуть відразу купити освячення паску.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?