Зафіксований наймасштабніший вибух зірки в історії - унікальне фото
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Зафіксований наймасштабніший вибух зірки в історії - унікальне фото

Зафіксований наймасштабніший вибух зірки в історії - унікальне фото
Джерело:  online.ua

Британським астрономам з Університету Бірмінгема вдалося зафіксувати унікальне явище - вони

виявили найяскравіший і аномальний вибух наднової. Зазначимо, що наднова́ (англ. SuperNova) — це зоря, що раптово збільшує свою світність у мільярди разів (на 20 зоряних величин), а іноді й більше. У максимумі спалаху наднова випромінює стільки ж світла, скільки його випромінюють мільярди зірок разом. Варто зазначити, що це найяскравіші з відомих науці зірок, їх світність порівняна зі світністю цілої галактики, а іноді навіть перевищує її. Спалахи наднових — досить рідкісне явище, тому асторонам, яким вдалося його зафіксувати, неймовірно пощастило. Самі вчені наголошують, що цей вибух зірки був наймасштабнішим в історії людства, передає ONLINE.UA з посиланням на Science alert.

"Вибух наднової SN2016aps зафіксовано 22 лютого 2020 року за 4,5 мільярда світлових років від Землі. Астрономи назвали його найяскравішим за всю історію астрономічних спостережень. Вказано, що від народження ця зірка була в 100 разів більша за масу Сонця. Але вчені відзначають, що навіть за таких розмірів, SN2016aps не могла викликати настільки колосальний вибух. Виявилося, що в останні роки життя перед колапсом зірка випустила масивну газову оболонку з високим рівнем водню. Зіткнення уламків наднової з газом стало причиною неймовірно яскравого вибуху", - пише видання.

Варто звернути увагу на те, що подібна поведінка нехарактерна для масивних зірок перед вибухом. На думку вчених, SN2016aps сформувалася в процесі злиття двох зірок.

Наймасштабніший в історії вибух наднової (Фото - M. Weiss)

Що цікаво, наше Сонце занадто мале, щоб колись стати надновою, замість цього воно перетвориться на білого карлика.

Як повідомляв ONLINE.UA, прототип космічного корабля компанії SpaceX — Starship SN3 — зазнав аварії під час випробувань напередодні. Цей інцидент став вже третім за останні п’ять місяців для апарату, який оцінюють як потенційного учасника марсіанської експедиції.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?