Молитов недостатньо: Далай-лама пояснив, як людям перемогти пандемію
Категорія
Світ
Дата публікації

Молитов недостатньо: Далай-лама пояснив, як людям перемогти пандемію

Молитов недостатньо: Далай-лама пояснив, як людям перемогти пандемію
Джерело:  online.ua

Духовний лідер буддистів Далай-лама вирішив підтримати людей, які невтомно продовжують боротьбу з пандемією коронавірусу, та дати кілька корисних порад, які допоможуть нам якомога швидше здолати COVID-19 та повернутися до нормального життя. Мудрець запевняє, що головна зброя людства, про яку ми часто забуваємо, - це можливість об'єднатися, щоб разом протистояти тим викликам, які наявні наразі та будуть з'являтися завжди, поки існує планета. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на звернення Далай-лами до людей, яке він оприлюднив на своїй офіційній сторінці у Facebook.

"Друзі інколи просять мене допомогти усунути якісь лиха нашого світу, застосувавши "магічні сили". Я завжди кажу їм, що у Далай-лами немає магічних сил. Якби вони були, я б не відчував болю в нозі або в горлі. Всі ми однакові людські істоти, і ми відчуваємо страх, плекаємо надії, відчуваємо невпевненість. З точки зору буддистів, кожній живій істоті знайомі страждання і істини про хвороби, старості і смерті. Але, оскільки ми - люди, у нас є здатність направити свій інтелект на подолання гніву, паніки та жадібності", - наголошує у своєму зверненні Далай Лама.

Окрім того, він нагадує, що в останні роки доволі часто говорить про "емоційне роззброєння": про те, що потрібно намагатися бачити речі реалістично і ясно - без плутаними, яка тягне за собою страх і лють. Мудрець зауважує - якщо проблему можна вирішити, потрібно докладати зусиль в пошуку рішення; якщо рішення немає, немає потреби витрачати час на думки про неї.

"Ми, буддисти, вважаємо, що весь світ взаємозалежний. Саме тому я часто говорю про загальну відповідальність. Спалах епідемії цього жахливого коронавірусу показує, що те, що відбувається з однією людиною може незабаром позначитися на інших. Але він також нагадує нам про те, що у будь-якого співчутливого або творчого вчинку, - наприклад, робота в лікарнях або просто дотримання соціальної дистанції, - є потенціал надати допомогу багатьом.Відтоді, як надійшли новини про коронавірус в Ухані, я молюся про своїх братів і сестер в Китаї і всюди у світі. Зараз ми бачимо, що ніхто не застрахований від цього вірусу. Всі ми турбуємося про своїх близьких та коханих і про майбутнє як глобальної економіки, так і наших власних сімей. Але молитов недостатньо", - пише мудрець.

За його словами, ця криза показує, що ми всі повинні взяти на себе відповідальність там, де нам це під силу. Далай-лама наголошує, що потрібно об'єднати мужність, яка проявляється зараз лікарями і медсестрами, з емпіричною наукою, щоб розгорнути ситуацію назад і захистити наше майбутнє від нових подібних загроз. Окрім того, у цей час великого страху важливо думати про довгострокові виклики і можливості світу в цілому.

"На світлинах нашої планети, зроблених з космосу, чітко видно, що на нашій блакитній домівці немає жодних відчутних меж. А тому всі ми повинні піклуватися про неї і докладати зусиль для запобігання зміни клімату та впливу інших руйнівних сил. Ця пандемія є попередженням про те, що, тільки об'єднавшись і ухваливши узгоджене глобальне рішення, ми зможемо гідно зустріти кинуті нам виклики безпрецедентних масштабів. Ми повинні також пам'ятати, що ніхто не позбавлений від страждання, і простягнути руку іншим, у кого немає домівки, ресурсів і сім'ї, яка могла б їх захистити. Ця криза - свідчення того, що ми не відокремлені один від одного, навіть якщо живемо окремо. А тому обов'язок кожного з нас - проявити співчуття і прийти на допомогу", - підкреслив Далай-лама.

Він також зазначав, що вірить у принцип мінливості. На його думку, зрештою цей вірус зійде нанівець, як зійшли нанівець війни та інші глобальні загрози і нам знову випаде можливість заново відбудувати наше глобальне співтовариство, як ми робили це вже стільки разів.

"Я щиро сподіваюся, що всі ви будете в безпеці і збережете спокій. В цей період невизначеності важливо не втрачати надії", - підсумував Далай-лама.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що українські журналісти та освітяни прибули до індійського міста Дармсала – домівки Далай-лами. На думку мудреця, майбутнє України "залежить від сусіда" – і це треба прийняти. За його словами, "Україна і Росія, хочете цього чи ні, будуть жити поруч".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?