СБУ попередила Верховну Раду про серйозну загрозу - у чому річ
Категорія
Україна
Дата публікації

СБУ попередила Верховну Раду про серйозну загрозу - у чому річ

СБУ попередила Верховну Раду про серйозну загрозу - у чому річ

Очільник Служби безпеки України Іван Баканов заявляє про загрозу енергетичної безпеки країни та дестабілізацію Об’єднаної енергетичної безпеки через неконтрольоване зростання виробників "зеленої" енергетики і недосконалість ціноутворення. Це зазначається в листі глави СБУ до спікера Верховної Ради Дмитра Разумкова. Баканов наголошує, що за 2019 рік частка електроенергії виробленої через відновлювальні джерела енергії (ВДЕ) збільшилась на 3,9%, створивши додаткове фінансове навантаження на держкомпанії, які виплачують субсидії по "зеленому тарифу". Про це повідомляє ONLINE.UA з посилання на "ЕК".

"Різке зростання обсягів виробництва дорогої енергії ВДЕ (середньозважена ціна 4,5 грн/квт*год) та зменшення обсягів виробництва дешевої електроенергії гідростанцій (на 4128 млн квт*год з 2018 року, тариф 0,674 квт*год) та АЕС (на 1395 млн квт*год з 2018 року, тариф 0,5567 квт*год) призвело до виникнення заборгованостей ДП Гарантований покупець перед виробниками ВДЕ 3,1 млрд грн на 1 квітня 2020 року", - зазначається в листі Івана Баканова до Дмитра Разумкова.

Окрім того, наголошується, що через прогнозоване зростання частки "зеленої" енергетики, очікується дефіцит ДП Гарантований покупець у розмірі 14-19 мільярдів гривень. Зазначається що НЕК "Укренерго" закладає на "зелений" тариф 8,6 млрд грн, при орієнтованій потребі 20-32 млрд грн. Іван Баканов підкреслює, що розбудова "зеленої" енергетики відбувається за комерційним принципом без врахування реальних потреб ОЕС України, що може призвести до дисбалансу роботи ринку та створення аварійних ситуацій.

СБУ заявляє про необхідність переходу до нової конкурентної моделі підтримку "зеленої" енергетики через проведення аукціонців з розподілу квоти, та про необхідність заборони підключення ВДЕ, які перешкоджатимуть видачі потужності діючих об’єктів генерації.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA,  Україна напередодні почала купувати газ за ціною, яка не перевищує 100 доларів  США за тисячу кубів. Це свідчить про суттєве здешевшання "блакитного палива", так необхідного державі й населенню.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?