Туризм під час пандемії: коли і куди українці зможуть поїхати у відпустку в 2020 році
Категорія
Україна
Дата публікації

Туризм під час пандемії: коли і куди українці зможуть поїхати у відпустку в 2020 році

Туризм під час пандемії: коли і куди українці зможуть поїхати у відпустку в 2020 році
Джерело:  online.ua

Сьогодні весь світ знаходиться в підвішеному стані через пандемію коронавіруса - ніхто не знає, якою буде динаміка захворюваності і як скоро вдасться скасувати карантин та відновити пасажирський рух між країнами. Але, не дивлячись на пандемію і карантин, літню відпустку ніхто не відміняв і українці вже будують плани неї. Які країни готові відкрити туристичний сезон 2020 і чи зможуть українці поїхати на море в цьому році? ONLINE.UA спробував розібратися в ситуації і розповідає про перспективи курортного туризму в 2020 році.

Відпустка на морі 2020 - які країни планують приймати туристів

Як би не складалася ситуація з коронавірусом в світі і Україні, більша половина українців при пом'якшенні або закінченні карантину в першу чергу хочуть поїхати на відпочинок і оздоровлення - до моря або в гори. Про це свідчить статистика соцопитувань, проведених на форумах і в соцмережах. Але найімовірніше, відпустку не варто планувати, так як кордони Європа поки залишаються закритими для всього світу, хоча деякі країни і розраховують відкрити туристичний сезон і приймати туристів.

Туреччина

У Туреччині вважають, що карантин не може тривати вічно і готуються ще до повної перемоги над коронавірусом почати приймати туристів вже з середини травня. Турецький уряд розробив план на туризм під час пандемії - там хочуть спочатку відкрити туристичні об'єкти для своїх громадян, а в середині червня для іноземців.

Щоб убезпечити туристів від коронавіруса, влада Туреччини хочестворити закриту "чисту" зону, мінімізувавши ризик зараження людей ззовні. Зокрема, готелі Анталії, де не було зафиксовано жодного випадку зараження, отримають "безкоронний" сертифікат. Там буде діяти спеціальна процедура стерилізації транспорту, постійна перевірка персоналу. "Безкоронні" сертифікати мають намір видавати також аеропортам, ресторанам, музеям та історичним зонам.

Греція

У Греції, де кількість хворих на коронавірус трохи вище 2 тисяч людей, розглядає можливість відкрити туристичний сезон в середині червня. Щоб убезпечити туристів, там хочуть ввести "паспорт здоров'я", який буде підтверджувати, що людина не є носієм коронавіруса. Тестування туристів повинна буде проводити рідна країна мандрівника до посадки на літак або будь-який інший транспортний засіб.

Туристичний сезон в Греції в 2020 році, за планом влади, триватиме лише три місяці, з липня по вересень. Але якщо епідемічна ситуація покращиться, то Греція готова продовжити його на жовтень-листопад.

Болгарія

Болгарія вже скасувала карантин у кількох курортних містах. Але туристів в цій країні чекають не раніше середини літа. На відміну від Туреччини, тут не така серйозна ситуація щодо кількості хворих ни коронавірус, але ця країна багато в чому залежить від Євросоюзу. Тому, яке рішення приймуть в ЄС, так і буде.

Португалія

Лісабон сподівається відновити туристичний потік вже в липні 2020 року. Влада має намір відновити регулярні авіарейси, які зможуть привезти туристів в Португалію. Упор планується робити на сільський туризм і на невеликі містечка, а не на великі туристичні центри, типу Лісабона і Порту. Але не виключено, що літній відпочинок в Португалії можуть дозволити тільки європейцям - для українців ця країна, можливо, так і залишиться закритою.

Кіпр

Кіпр, як і Туреччина, не входить до Шенгенської зони, і теоретично може відновити допуск туристів, навіть якщо Єврокомісія наполягатиме на карантині. Раніше основний туристичний потік в цю країну складався з росіян і британців. Але сьогодні Росія і Велика Британія знаходяться на піку епідемії, тому Україна може стати привабливою для кіпрського туризму як потенційний "постачальник" мандрівників. Однак, поїхати на Кіпр під час відпустки 2020 українці зможуть тільки в тому випадку, якщо Україна відновить авіаційне сполучення.

Чи зможуть українці поїхати у відпустку в 2020 році - позиція влади

Українська влада рекомендує громадянам країни не планувати відпустку на першу половину літа. Але і у липні-серпні поїхати на море українці зможуть тільки в тому випадку, якщо статистика захворюваності по країні почне поліпшуватися. Що стосується відновлення авіаційного сполучення, то Україна дозволить авіаперельоти, коли свої "повітряні" кордони почнуть відкривати інші країни.

Експерти переконані, що туристична галузь після коронавірусного карантину відновиться дуже швидко. Але спочатку в Україні будуть популярними внутрішній і екотуризм. Вже в червні-липні українські влада обіцяє відновити залізничне сполучення, тому знайти альтернативу відпочинку закордоном українці зможуть і в своїй країні. Україна, як жодна інша країна, багата на власні природні джерела для оздоровлення. У нас є Чорне і Азовське моря, дивовижне рожеве озеро - українське "мертве море", термальні джерела, Карпатські гори, мінеральні лікувальні джерела та цілющі грязі.

Але навіть внутрішній туризм в Україні в 2020 році знаходиться під ударом через коронавірус - на ньому може поставити хрест побоювання того, що після літніх відпусток почнеться новий спалах захворюваності. Тому не варто будувати чіткі плани на літню відпустку в 2020 році, так як карантин в нашій країні поки не скасували, а кількість хворих на коронавірус стрімко зростає з кожним днем.

Раніше ONLINE.UA розповідав, як можна подорожувати під час карантину- можна зайнятися віртуальним туризмом. Наприклад, відвідати найвідоміші музеї світу онлайн. Можливо, ви навіть не мріяли побувати в Версальському палаці або доторкнутися до таємничого археологічного пам'ятника Стоунхендж.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?