Як швидко підвищити свій імунітет, щоб протистояти застудам і вірусам
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Як швидко підвищити свій імунітет, щоб протистояти застудам і вірусам

Як швидко підвищити свій імунітет, щоб протистояти застудам і вірусам
Джерело:  online.ua

У той час, як пандемія коронавірусної хвороби набирає обертів, а вчені в усьому світі посилено працюють над розробкою вакцин від COVID-19, головним завданням кожної людини є зміцнення власного імунітету. Саме стійкість імунної системи визначає, чи зможе людина уникнути зараження або те, наскільки легким буде процес її одужання.

У сформованих реаліях імунітет — це головна зброя, яка допоможе захиститися від інфекцій. Навіть, якщо людина захворіє на коронавірус, робота її імунітету вкрай важлива, адже від неї залежить, яким буде перебіг захворювання, наскільки швидко настане одужання і чи вдасться уникнути наслідків. Як зміцнити імунітет і навіщо це потрібно робити? Про те, як влаштована імунна система, від чого залежить її ослаблення і як її можна зміцнити безпечним і ефективним способом, повідомляє ONLINE.UA.

Імунітет — що це таке?

Імунна система — це природний захисний комплекс нашого організму, який являє собою сукупність біохімічних речовин і різних клітин, а також органів і тканин, в яких ці клітини народжуються і накопичуються. Наша імунна система суворо стежить за тим, щоб віруси і бактерії не могли нашкодити організму — вона швидко їх визначає та знищує. В імунної системи немає конкретної локалізації, її елементи розташовані по всьому організму:

  • Кістковий мозок

  • Вилочкова залоза (тимус)

  • Лімфатичні вузли

  • Селезінка

  • Мигдалини

  • Пейєрові бляшки

Центральними органами імунної системи людини є кістковий мозок і вилочкова залоза (тимус), вони виробляють лімфоцити — головні клітини-захисники організму. Кістковий мозок продукує стовбурові клітини, які мають властивість диференціюватися в головні імунні клітини — В-лімфоцити, а тимус — Т-лімфоцити. За допомогою невеликих пептидних інформаційних молекул (цитокінів) вони виконують колосальну кількість завдань — від усунення бактерій, коли скалка потрапляє у шкіру до знищення пухлинних клітин.

Лімфоцити мають пам'ять, яка і формує імунітет. Якщо вже помічений ними одного разу мікроб знову потрапляє в організм, лімфоцити зустрічають його великою кількістю антитіл і перемагають швидше. Але якщо імунна система дає збій, то організм не може протистояти небезпеці. А це означає, що зі слабким імунітетом шанси вийти переможцем у боротьбі з коронавірусною хворобою мізерно малі.

Що реально може послаблювати наш імунітет?

Імунна система працює в тісній взаємодії з нервовою та ендокринною системами. Збої, що виникають в одній з них, неминуче призводять до порушень у всьому організмі. Причому в самій імунній системі немає системи оповіщення — вона не дає сигналів про порушення, що відбуваються, а вони на початковому етапі протікають, як правило, безсимптомно.

Головні вороги нашої імунної системи:

  • Простудні та інфекційні захворювання — вони призводять до перевантаження імунітету, витрачаючи весь резерв його ресурсів;

  • Стреси - гормони, які у великих концентраціях виробляються в період емоційних і психологічних напруг, випалюють імунітет;

  • Жорсткі дієти;

  • Зловживання алкоголем і сигаретами;

  • Фізичне перенапруження.

Як зміцнити імунітет та чи є інноваційні методи для його стимуляції?

У розвитку вірусних захворювань ключові ролі грають два суб'єкти — вірус і людина. У період пандемії коронавірусу всі країни світу направили свої сили на зменшення числа інфікованих і зниження поширеності захворювання. Але при цьому забули про другий суб'єкт — безпосередньо про людину, від імунітету якої залежить, чи захворіє вона коронавірусною хворобою, і чи будуть ускладнення після неї.

На сьогоднішній день відомо, що коронавірус викликає суттєві зміни легеневої тканини, вражає слизову оболонку кишечника, призводить до токсичних змін з боку серцевого м'яза, печінки і нирок, що загрожує органічними і функціональними змінами з боку головного мозку.

В Україні є великий досвід застосування сучасних методів зміцнення імунітету, спрямованих на відновлення захисних сил організму людини, які втратили здатність боротися з вірусами і патогенними бактеріями.

Один з них — імунотерапія (аутолімфоцитотерапія). Це метод стимуляції імунітету за допомогою білих кров'яних тілець - лімфоцитів, отриманих з власної крові пацієнта. Він широко застосовується для профілактики імунодефіцитних і аутоімунних захворювань.

Перед проведенням імунотерапії у пацієнта береться розгорнутий аналіз крові, результатом якого за допомогою автоматичного гемоаналізатора є 26 параметрів крові. За результатами аналізу всього за 5-7 хвилин визначається поточний стан імунної та кровотворної системи. Аналіз визначає абсолютну і відносну кількість субпопуляцій клітин крові (лейкоцити, лімфоцити, нейтрофіли, еозинофіли, базофіли, і інші параметри), що дозволяє отримати висновок про поточний імунний статус пацієнта та перебіг наявних захворювань.

Імунотерапія чинить інтенсивну імуномоделюючу дію на Т- та В-лімфоцити, NK-клітини (натуральні кілери), макрофаги та інші складові імунітету.

Інформація, яку отримують в результаті гематологічних досліджень, використовується не тільки для лікування широкого спектру захворювань, але і для їх профілактики.

В результаті проходження курсу імунотерапії у пацієнтів:

  • зміцнюється імунна система;

  • підвищується імунний бар'єр до респіраторних вірусних інфекцій;

  • знижується частота виникнення захворювань на бронхіальну астму;

  • знижується частота проявів алергічного синуситу та бронхіту.

Крім того, цей метод сучасної імунотерапії є ефективною профілактикою і способом лікування захворювань придаткових пазух носа (гайморит, фронтит), а також тонзиліту та аденоїдиту.

І на закінчення. Все в житті проходить, закінчиться і нинішня пандемія коронавірусу. Але залишаться люди, які перенесли хворобу COVID-19, і якість життя багатьох з цих людей може істотно погіршитися, аж до інвалідизації. Тому важливо розуміти, що імунітет — це наш природній бронежилет. І від того, який він, і чи є він у нас, залежить наше з вами життя.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що всесвітньо відомий IT-гігант, компанія Microsoft, запустила унікальний проект, в ході якого спеціалісти навчать штучний інтелект виявляти хвороби у людей на ранніх стадіях. Для цього буде створена спеціальна "імунна карта", по якій медики будуть визначати, на яку небезпечну ціль при незрозумілих патологіях реагує імунітет людини. Заснована нова програма буде на вивченні Т-лімфоцитів, які виділяють специфічні білки для боротьби з різними недугами. Ці клітини вважаються головними складовими імунітету людини.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?