Нова гривнева монета: НБУ оголосив, коли її введуть в обіг
Категорія
Економіка
Дата публікації

Нова гривнева монета: НБУ оголосив, коли її введуть в обіг

Нова гривнева монета: НБУ оголосив, коли її введуть в обіг
Джерело:  online.ua

Нацбанк України назвав 3 червня датою введення в обіг 10-гривневої монети. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт регулятора.

Вважається, що з часом нові монети витіснять з обігу паперові аналоги.

"Це - частина комплексного рішення з оптимізації та оновлення банкнотно-монетного ряду гривні, що триває з 2014 року та має на меті забезпечити в Україні надійніші та захищеніші від підроблень банкноти, зручність готівкових розрахунків та економію коштів для держави. Введення в обіг нових обігових монет номіналом 10 гривень завершить цей процес", - пояснили в НБУ.

Таким чином номінальний ряд гривні складатиметься з шести монет (10 та 50 копійок, 1, 2, 5, 10 гривень) та шести номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500, 1 000 гривень). Держава завдяки довготривалій службі монет заощадить близько мільярда гривень.

"Монети перебувають в обігу близько 20 - 25 років. Натомість банкноти номіналом 10 гривень можуть перебувати в обігу незначний проміжок часу — у середньому один-два роки. Тож банкноти потрібно майже щороку друкувати, обробляти і зберігати. Водночас обіг монет потребує від держави значно менших зусиль та коштів", - додали у пресслужбі регулятора.

Перший етап передбачає введення в обіг 5 мільйонів 10-гривневих монет. Їх поділять між управліннями НБУ в регіонах. Банкноти 10 гривень не потрібно обмінювати на монети — вони залишаться платіжним засобом, а заміна стане поступовою.

Монетний аналог так само як і банкнота прикрашатиме портрет гетьмана Івана Мазепи.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно Державна служба статистики оприлюднила оновлені дані про середню зарплату в Україні. Дані змінили відповідно до підсумків березня — його впливу на зростання чи падіння прибутку українців.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?