Румунія почала створювати угорську автономію із власним президентом - що відомо
Категорія
Світ
Дата публікації

Румунія почала створювати угорську автономію із власним президентом - що відомо

Румунія почала створювати угорську автономію із власним президентом - що відомо
Джерело:  online.ua

У Палаті депутатів парламенту Румунії за "мовчазною процедурою" ухвалили законопроєкт про автономію Секейського краю — місця компактного проживання угорської меншини. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Digi 24.

Згідно з документом, майбутній автономний регіон повинен бути правосуб'єктним до Румунії. У його складі знаходитимуться Ковасна, Харгіта, місто Муреш.

На території автономії обиратимуть президента терміном на чотири роки.Угорська набуде офіційного статусу й буде необхідною для використання у державних установах.

Окрім того, в автономії дозволять вільно використовувати угорську національну символіку. Для остаточного отримання статусу відповідним чином повинні проголосувати у парламенті та під час референдуму. Офіційні посади в регіоні отримуватимуть особи з володінням угорською та мовами меншин.

Авторами законопроєкту стали депутати Демократичного союзу угорців Румунії. Вони стверджують, що документ підтримує "історичну ідентичність регіону". Він спрямований на забезпечення рівних можливостей для людей та захист етнічних угорців.

Слід зазначити, 25 березня було кінцевою датою для голосування й обговорення ініціативи. Парламентарі зафіксували "мовчазне ухвалення". Наразі її повинні підтримати у румунському Сенаті.

Водночас уряд країни виступив проти документа. Таку позицію поділили представники спеціалізованих комітетів Палати депутатів. Вони звернули увагу на порушення конституції, де говориться про Румунію як про суверенну, неподільну та унітарну державу.

Секеї — етнографічна група, одна з часток угорської меншини у Румунії. Вони вже тривалий час намагаються отримати автономію. Вважається, що величина етногрупи сягає 700 тисяч осіб. Загальна кількість угорців у країні — близько 1,2 мільйона.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно суд Євросоюзу виступив з жорсткою критикою проти Угорщини. Країна раніше відмовилася від приймання біженців.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?