Україна звернулася до РФ з неочікуваною пропозицією - перші подробиці
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна звернулася до РФ з неочікуваною пропозицією - перші подробиці

Україна звернулася до РФ з неочікуваною пропозицією - перші подробиці
Джерело:  online.ua

Очільник Оператора ГТС України Сергій Макогон заявив, що російський "Газпром" може використовувати українські сховища для зберігання газу, оскільки в 2020 році в них можна додатково закачати до 10 мільярдів кубометрів. За його словами, потрібно просто підписати стандартний договір зберігання, а тарифи у нас встановлює незалежний регулятор, і вони єдині для всіх замовників (близько 10 доларів за цикл зберігання 1 тис. кубометрів). Українські ПСГ в 3-5 разів дешевші за європейські, тому попит і економічна доцільність є. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "РБК-Україна".

Окрім того, Макогон пояснив доцільність для "Газпрому" використовувати ПСГ України.

"Уже зараз компанія не повністю використовує орендовані потужності із транзиту - з 178 млн куб. м на добу використовується тільки в середньому 150 млн куб. м. Тобто 28 млн куб. м на добу оплачується, але не використовується. Тому є сенс розглянути доцільність використовувати всю оплачену потужність для ввезення газу в Україну, частину обсягу можна віддавати на транзит, а залишок завозити на зберігання. Взимку, коли попит в ЄС зросте, можна буде підняти газ з ПСГ і відправити в ЄС", - заявив він.

За словами Сергія Макогона, ситуація може значно загостритися, коли будуть заповнені європейські сховища.

"Тоді Газпрому потрібно буде ще більш значно знижувати транзит, але при цьому оплачувати його в повному обсязі. Тому тимчасове зберігання в Україні могло б стати взаємовигідним рішенням. Ми відкриті до переговорів", - зазначив Сергій Макогон.

Окрім того, очільник ГТС заявив, що Україна активно готується до "нульового транзиту", плануючи повністю оновити газотранспортну систему за п'ять років.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно український уряд звернув увагу на стрімке падіння гуртової ціни на бензин і дизельне пальне. Аналітики наголошують, що подібних цін не було останні 6 років — за словами експертів, тепер  можна очікувати на значне здешевшання цін на заправках.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?