Як підвищити імунітет: ефективні методи, якщо імбир і лимони не допомагають
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Як підвищити імунітет: ефективні методи, якщо імбир і лимони не допомагають

Як підвищити імунітет: ефективні методи, якщо імбир і лимони не допомагають
Джерело:  online.ua

Складна система молекул, клітин, тканин і органів організму — це і є наш імунітет, який можна порівняти зі справжньою армією. Саме «війська імунних клітин» відстежують в нашому тілі чужорідні мікроорганізми, віруси і бактерії, щоб надалі їх знищити. Але це не єдина важлива функція імунної системи. В її завдання входить і толерантність до власних тканин, мікро- і макроорганізму всередині людини, а якщо вона порушується, то імунні клітини починають руйнують власні клітини організму, приймаючи їх за «чужаків», і це також призводить до серйозних проблем зі здоров'ям. Як не допустити ослаблення імунітету і зберегти нормальне функціонування імунної системи? ONLINE.UA розповідає, як можна підвищити імунітет в домашніх умовах і про ефективні методи імунотерапії, які дозволяють домогтися злагодженої роботи всіх ланок імунної системи без ризику для здоров'я.

Як підвищити імунітет в домашніх умовах — прості способи

Імунітет можна назвати антивірусом, який захищає наш організм від бактерій та інфекцій. Його система наполовину залежить від спадковості і від стилю життя. Як правило, про імунітет люди починають хвилюватися, коли починається якийсь збій: виникають постійні запальні захворювання, головні болі, простуди, безпричинна стомлюваність, млявість і апатія, нервозність, погіршення пам'яті. А підтримувати імунітет потрібно постійно, так як клітини-захисники нашого організму (Т- і В-лімфоцити, NK-клітини, макрофаги) тільки в певній кількості можуть забезпечити надійний захист від вірусів і патогенних бактерій. Вплинути на кровотворення і зміцнити імунний статус в природних умовах досить складно, але підтримувати імунітет можна і це доступно кожному.

Здоровий сон — наше все

Під час сну відбувається перезавантаження імунної системи, тому при її ослабленні потрібно давати більше часу для відновлення. Достатній сон і збалансована циркадна система покращують вироблення протизапальних цитокінів та клітин-кілерів, які посилюють здатність організму боротися з інфекціями.

Чим менше стресу, тим краще

Ще в 70-ті роки вивчення імунної системи визначило структурні елементи, які впливають на нервову систему. На імунних клітинах були виявлені рецептори до різних гормонів і нейротрансміттерів — сигнальних молекул, що виробляються нервовою тканиною для передачі сигналу. Встановлено, що під час стресу придушуються інтерферони і цитокіни, без участі яких імунітет дає збій.

Медики рекомендують навчитися управляти стресом заради власного здоров'я. А зробити це допоможуть медитація, спортивні заняття, прогулянки на свіжому повітрі.

  Спорт та фізичні навантаження

В одному з досліджень західних вчених йдеться, що регулярна швидка ходьба збільшує циркуляцію лейкоцитів. Але в ньому є уточнення — будь-яка вправа, що виконується з високою ефективністю протягом 75 хвилин і більше, викликає сплеск гормонів, які можуть поставити під загрозу всю імунну систему. Тому важливо дотримуватися балансу між низькою і високою інтенсивністю фізичної активності, але продовжувати рухатися, навіть якщо відчуваєте нездужання.

Інша справа сучасні методи, які дозволяють буквально за лічені дні підвищити захисні властивості організму і створити активну імунну відповідь.

Ефективні методи імунотерапії — як це працює

В Україні широко розвинена імунотерапія, яка стимулює відновлення захисних сил організму людини, що втратили здатність боротися з вірусами і патогенними бактеріями.

Імунотерапія — це ефективний біотехнологічний метод стимуляції імунітету за допомогою імунокомпетентних клітин, отриманих з власної крові пацієнта. Імунотерапія як допоміжний метод може застосовуватися при інфекційних захворюваннях, а також при первинному порушенні роботи імунної системи — імунодефіцитах і аутоімунних захворюваннях.

Один із сучасних методів корекції імунітету — аутолімфоцитотерапия. Це метод стимуляції імунітету з допомогою білих кров'яних тілець-лімфоцитів, отриманих з власної крові пацієнта. Він полягає у введенні в організм людини імунокомпетентних клітин, які підвищують його захисні функції.

В результаті проходження імунотерапії у пацієнтів спостерігається:

  • Зміцнення і стимуляція імунної системи;

  • Корекція реактивності імунної системи в цілому;

  • Посилення імунного бар'єру організму до інфекцій, в тому числі респіраторним;

  • Зниження частоти загострень у пацієнтів з бронхіальною астмою і проявів синуситу та бронхіту з алергічним компонентом;

  • Профілактика і лікування запальних захворювань, таких як гайморит, фронтит, тонзиліт, аденоїдит.

Коли необхідно робити імунотерапію?

Якщо різко знижується імунітет, то захисні сили організму людини втрачають здатність боротися з інфекціями. Все це призводить до виникнення запальних процесів. Про зниження імунного захисту в організмі свідчать ознаки хронічної втоми, а також швидка втомлюваність, головний біль, порушення сну. У такому стані організм людини стає вразливим для інфекційних атак.

Чи є протипоказання для імунотерапії?

Рішення про можливість проведення імунотерапії приймається в індивідуальному порядку лікарем клініки після консультативного огляду. Також не рекомендується імунотерапія для вагітних.

Стимуляція імунітету на клітинному рівні

Ще один ефективний спосіб зміцнення імунітету — терапія стовбуровими клітинами. Вони мають властивість ефективно відновлювати пошкоджені тканини і модулювати потрібну імунну відповідь організму.

Лікування стовбуровими клітинами надає інтенсивну імуномодулюючу дію на організм, підвищує опірність і рівень захисту організму від інфекційних агентів. Терапія стовбуровими клітинами покращує стан внутрішніх органів, ендокринної, нервової та серцево-судинної систем, відновлює функції головного мозку і має виражений anti-age ефект.

Клітинна терапія стовбуровими клітинами забезпечує:

  • Інтенсивну імунокоригуючу дію на імунну систему організму;

  • Покращення потенції і лібідо, а також гормонального балансу;

  • Стабілізацію артеріального тиску;

  • Регенерацію анатомічної структури і нормалізацію функціонування внутрішніх органів;

  • Підвищення працездатності, усунення синдрому хронічної втоми і збільшення м'язової сили;

  • Нормалізацію сну і поліпшення психомоторних реакцій, пам'яті і мислення;

  • Профілактику вікових захворювань, зменшення «біологічного» віку і виражений anti-age ефект.

Коли починає проявлятися ефект від лікування стовбуровими клітинами?

Відповідь організму пацієнта на проведену терапію стовбуровими клітинами індивідуальна. Медицина немає однозначної відповіді на це питання, оскільки це залежить від стану організму пацієнта, вікових особливостей, наявності основних захворювань та супутньої патології. Клінічний досвід показує, що результат у повній мірі відчувається пацієнтом після клітинної терапії вже на 2-3 тиждень, тоді як імунна відповідь організму посилюється приблизно через тиждень після проведення лікування.

Ефект від лікування стовбуровими клітинами неврологічних чи нейрохірургічних проблем настає миттєво, але у повній мірі проявляється не раніше ніж через 2-3 місяці. Водночас, якщо мова йде про відновлення роботи функцій головного мозку, то зрозуміло, що стовбуровим клітинам потрібно більше часу ніж зазвичай для регенерації структури і функцій головного мозку.

А правда, що секс покращує імунітет?

Західні імунологи встановили, що секс зміцнює імунітет людини. За їх підрахунками, після оргазму кількість фагоцитів, так званих імунних клітин-кіллерів, в крові зростає в півтора рази. Також було доведено, що у людей, що займаються сексом один-два рази на тиждень, організм виробляє на 29% більше імуноглобуліну А (білка, що володіє активністю антитіл і грає велику роль в боротьбі з вірусними інфекціями).

Чим корисні вітаміни, особливо цинк?

Вкрай важливі для імунітету каротини, з яких синтезується вітаміни А і Е. Вони вважаються кращим захистом клітин тимуса, центрального органу імунної системи, і селезінки. Каротин у великій кількості міститься в моркві, шпинаті, ягодах шипшини, рослинних маслах.

Високу підтримку імунній системі надає вітамін С, який сприяє розвитку лейкоцитів, які є ключем до знищення шкідливих бактерій. Основним джерелом вітаміну С є цитрусові (лимони, апельсини), солодкий перець, яблука, помідори і зелень.

Стародавні ліки від хвороб — часник — вважається мультикорисним продуктом для організму, так як містить активну сполуку під назвою алліцин, що володіє антибактеріальними властивостями, які можуть допомогти в запобіганні хвороби і інфекції. Часник також безпосередньо впливає на збільшення кількості лейкоцитів в крові, але не варто забувати, що цей продукт не є панацеєю від усіх бід.

Більше половини імунних клітин організму знаходяться на стінках кишечника, від здоров'я якого залежить статус імунної системи. Для нормального функціонування даного органу важлива клітковина. Авокадо, банани, морква, буряк, брокколі, квасоля, горох, горіхи, темний шоколад — багаті цим видом складних вуглеводів, які сприяють зміцненню імунітету природним способом.

Ще один маловідомий герой, який грає ключову роль в активації Т-клітин, — цинк. Цей мікроелемент міститься в морепродуктах, м'ясі, паростках пшениці, насінні кунжуту, соняшнику, льону, горіхах, шоколаді і какао.

Так, в сучасному ритмі життя і при божевільних навантаженнях організму важко залишатися в строю і потужно відбивати всі напади. Одна надія на імунітет, який в будь-який момент може дати збій. Зміцнюйте свою імунну систему, адже від неї залежить ваше здоров'я і життя!

У сформованих реаліях імунітет — це головна зброя, яка допоможе захиститися від інфекцій. Навіть, якщо людина захворіє на коронавірус, робота її імунітету вкрай важлива, адже від неї залежить, яким буде перебіг захворювання, наскільки швидко настане одужання і чи вдасться уникнути наслідків. Раніше ONLINE.UA повідомляв, як зміцнити імунітет і навіщо це потрібно робити, як влаштована імунна система, від чого залежить її ослаблення і як її можна зміцнити безпечним і ефективним способом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?