Зеленський змінив систему штрафів для водіїв - що це значить
Категорія
Україна
Дата публікації

Зеленський змінив систему штрафів для водіїв - що це значить

Зеленський змінив систему штрафів для водіїв - що це значить
Джерело:  online.ua

В Україні змінили систему штрафів для водіїв. Відповідний закон підписав український глава Володимир Зеленський. Своїм указом президент скасував нарахування штрафних балів для водіїв. Тепер порушники дорожнього руху не зможуть розрахуватися за перевищення швидкості віртуальними балами, за всі порушення доведеться платити грошима. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт Верховної Ради України.

Закон, який підписав Зеленський, передбачає виключити з Кодексу України про адміністративні правопорушення норми з приводу дії адміністративного стягнення у вигляді штрафних балів, що накладається на громадян за правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі.

Зокрема, пропонується виключити з КУпАП такі норми:

  • пункт 2-1 частини першої статті 24 (види адміністративних стягнень);

  • частину другу статті 27 (штраф), згідно з якою штраф за правопорушення в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, може бути накладено на громадянина після використання ним балів, передбачених статтею 27-1 цього Кодексу;

  • статтю 27-1 (Штрафні бали)

  • в абзаці другому частини першої та другої статті 122 КУпАП (перевищення встановлених обмежень швидкості руху, проїзд на заборонний сигнал регулювання дорожнього руху та порушення інших правил дорожнього руху) виключаються слова "або 50 штрафних балів".

Важливо відзначити, що штрафні бали були включені до Кодексу України про адміністративні правопорушення в 2015 році, коли парламент проголосував за відеофіксацію порушень ПДР. Передбачалося, що кожному водієві на початку року будуть нараховувати 150 балів, які будуть зніматися в разі порушень ПДР, зафіксованих в автоматичному режимі. За одне порушення хотіли знімати 50 балів. Тобто водій міг, наприклад, тричі за рік перевищити швидкість і відповісти за це тільки віртуальними балами.

Українські депутати вирішили, що такий підхід "не тільки не сприяє дотриманню учасниками дорожнього руху встановлених правил, а навпаки, створює відчуття безкарності і спонукає до наступних порушень". Це суперечить принципам КУпАП, згідно з якими адміністративне стягнення повинно запобігати новим правопорушення. Тому 24 квітня 2020 року Верховна рада прийняла проєкт закону №2809, який передбачає скасування адміністративного стягнення за порушення правил дорожнього руху у вигляді штрафних балів. Тепер цей закон підписав Зеленський.

Нагадаємо, що на практиці штрафні бали в Україні не працювали, оскільки автоматичну фіксацію порушень ПДР досі так і не ввели. Це планується зробити з 1 травня тільки в Києві і на окремих дорогах.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський ввів нові штрафи для водіїв за перевезення дітей без автокрісел. При першому порушенні штраф становитиме 510 гривень, при повторному - 850 гривень.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?