Цю чорну діру можна побачити неозброєним оком - відкриття здивувало світ
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Цю чорну діру можна побачити неозброєним оком - відкриття здивувало світ

Цю чорну діру можна побачити неозброєним оком  - відкриття здивувало світ
Джерело:  online.ua

Астрономи із Європейської південної обсерваторії (ESO) неочікувано для всіх виявила нову чорну діру, розташовану зовсім недалеко від нашої планети. Варто звернути увагу на те, що побачити зоряну систему, в якій знаходиться "сусід" Землі, можна навіть неозброєним оком з певних регіонів планети. Зазначається, що спостерігаючи з обсерваторії ESO La Silla в Чилі за подвійною системою HR 6819 в сузір'ї Телескоп, астрономи помітили, що одна з її зірок обертається навколо невидимого об'єкта, в той час як друга нерухома. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на CNET.

Що важливо розуміти, що орбітальна поведінка внутрішньої зірки і видала існування її супутника – чорної діри, маса якої мінімум в чотири рази перевищує сонячну.

"На опублікованому зображенні орбіта чорної діри відображена червоним кольором, а її супутника – синім. Велика синя дуга являє собою другу зірку в системі. Астрономи стверджують, що об'єкт розташований "всього" в 1000 світлових років від Землі – в масштабах космосу відстань порівняно невелика", - сказано в повідомленні.

Варто звернути увагу на те, що прихована чорна діра в системі HR 6819 – одна з найперших виявлених чорних дір зоряної маси, яка не взаємодіє з навколишнім середовищем і тому виглядає по-справжньому чорною.

Що цікаво, ще нещодавно найближчою чорною дірою до Землі вважався один з компонентів подвійної системи в сузір'ї Єдинорога, який знаходиться на відстані 3000 світлових років від Сонця. За словами фахівців, чорні діри важко виявити, тому що вони являють собою область в космосі, де гравітація настільки сильна, що покинути її не можуть навіть об'єкти, які рухаються зі швидкістю світла.

Як повідомляв ONLINE.UA, астрономи космічного агентства NASA продемонстрували фактичну загибель комети за назвою Atlas. Світлини зробили завдяки телескопу Hubble.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?