Вперше в історії - на українській станції в Антарктиді сталася жахлива трагедія
Категорія
Україна
Дата публікації

Вперше в історії - на українській станції в Антарктиді сталася жахлива трагедія

Вперше в історії - на українській станції в Антарктиді сталася жахлива трагедія
Джерело:  online.ua

На українській антарктичній станції "Академік Вернадський" сталася жахлива трагедія. Вперше за всю історію там загинув учасник експедиції. Загиблого звали Василь Омелянович, він був кухарем. За попередньою інформацією, причина смерті 35-річного учасника української експедиції - самогубство. Подробиці трагедії повідомила пресслужба Національного антарктичного наукового центру, передає ONLINE.UA.

У НАНЦ повідомили, що загиблий Василь Омелянович знаходився в експедиції вже вп'яте. Його охарактеризували, як дуже спокійну, зважену і добру людини, справжнього професіонала.

"Зараз ми з'ясовуємо всі обставини смерті, попередньо відомо, що він наклав на себе руки через особисті проблеми. На жаль, всі ми живі люди, і ніхто заздалегідь не знає, що для кого що стане останньою краплею або "соломинкою, яка зламала спину " . Вирішується питання доставки тіла в Україну. Обов'язки кухаря на станції поки по черзі виконуватимуть всі інші учасники експедиції ", - заявив керівник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.

Повідомляється, що Василь Омелянович родом з міста Малин Житомирської області. Починаючи зі своєї першої зимівкиі, яка була в 2011 році (16-УАЕ), він знову і знову повертався до Антарктиди (учасник 18-ї, 20-ї і 23-ї УАЕ). Однак п'ята зимівка стала для нього останньою. Важливо відзначити, що в своїй останній замітці в соцмережі Василь закликав поважати людей і будинки, де нас чекають.

Нагадаємо, українська антарктична станція Академік Вернадський розташована на острові Галіндез Аргентинського архіпелагу, поблизу Антарктичного півострова. Як структурний підрозділ Академії наук України вона була створена в лютому 1996 року - її передала Україні Британська Антарктична служба за символічну ціну в один фунт стерлінгів. Станцію назвали "Академік Вернадський" в честь одного із засновників і першого президента Академії наук України Володимира Вернадського.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що помер колишній міністр освіти України Іван Вакарчук.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?