Без українців буде катастрофа - в Польщі б'ють на сполох через брак заробітчан
Категорія
Світ
Дата публікації

Без українців буде катастрофа - в Польщі б'ють на сполох через брак заробітчан

Без українців буде катастрофа - в Польщі б'ють на сполох через брак заробітчан
Джерело:  Укрінформ

Польські аграрії зіткнулися з масштабною проблемою - нестачею сезонної робочої сили з України. Вони запевняють, що якщо сотні тисяч українських заробітчан не повернуться на роботу, то буде катастрофа, тому що урожай в цьому році пропаде. А це негативно відіб'ється не тільки на польському ринку, а й на ринку Європи, куди Польща постачає продукти харчування. Про це заявив глава польської Асоціації переробників фруктів і овочів, власник однієї з найбільших переробних підприємств в Польщі (Real SA) Анджей Гайовнічек в інтерв'ю "Укрінформу", передає ONLINE.UA.

"Польський ринок праці сьогодні дуже залежить від працівників з України. За останні кілька років польська економіка значно зросла, а людей у нас не стало. У країні розвиваються ті сфери економіки, які потребують ручної праці: сільське господарство, будівельна сфера. Тому останнім часом в Польщу приїжджало багато українців. Роботодавці були задоволені, трудові мігранти теж. Але зараз ситуація дуже складна, оскільки українці поїхали додому і зараз не можуть повернутися в Польщу. Це - величезна проблема. Те, що буде вирощено в полях, пропаде, бо нікому буде збирати ", - заявив Гайовнічек.

Він підкреслив, що польська влада вже пішла назустріч аграріям і дозволила в'їзд українців, незважаючи на карантин. Правда, тільки за умови проходження двохтижневого карантину після приїзду. Але є ще і проблема з транспортом, так як кожен водій автобуса зобов'язаний пройти карантин протягом 14 днів.

"А через три тижні починається сезон збирання полуниці. Зараз на заході Польщі збирають спаржу, це теж нікому робити. З другої половини травня на сезонні роботи для збору м'яких фруктів в Польщі завжди приїжджали сотні тисяч українців. Без них неможливо успішно пройти сезон збору полуниці. Я собі цього не уявляю ", - підкреслил представник польського бізнесу.

Він зазначив, що зараз в Польщі знаходиться до мільйона українців. У той же час з середини березня звідти додому повернулися понад 180 тисяч громадян України, незважаючи на те, що уряд Польщі навіть автоматично продовжив українцям термін дії віз і правоа перебування за безвізовим режимом на період пандемії коронавіруса і 30 днів після неї.

Гайовнічек додав, що безробітні поляки не зможуть замінити українців. За його словами, громадяни Польщі не погоджуються працювати в поле, в холодильних приміщеннях, так як це важка праця. Тому він вважає, що без українців неможливо буде уникнути катастрофи, через яку аграрії навіть мають намір вийти на протести з вимогою до влади спростити в'їзд українським заробітчанам.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський запевнив українців, що влада не забороняє і не блокує їм виїзд на роботу за кордон, зокрема, в Польщі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?