Команда Авакова опинилася в епіцентрі резонансного скандалу - почалося розслідування
Категорія
Україна
Дата публікації

Команда Авакова опинилася в епіцентрі резонансного скандалу - почалося розслідування

Команда Авакова опинилася в епіцентрі резонансного скандалу - почалося розслідування
Джерело:  online.ua

12 травня стало відомо про те, що в Telegram з’явився бот UA Baza, що видає персональні дані та документи українців. Зазначається, у відкритий доступ потрапили 26 млн посвідчень водіїв. Що важливо розуміти, бот UA Baza має дані держреєстру, а також бази "Нової пошти" та паролі з соцмереж "Вконтакте" і linkedin. Уже 13 травня Державне бюро розслідувань розпочало досудове розслідування стосовно можливої причетності команди глави МВС Арсена Авакова (посадовців Міністерства внутрішніх справ) та чиновників Державної міграційної служби до витоку персональних даних українських громадян. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на сайт ДБР.

У бюро припускають, що до витоку персональних даних можуть бути причетні посадові особи Головного сервісного центру МВС та Державної міграційної служби.

"Досудове розслідування розпочато за фактами "перевищення влади або службових повноважень працівниками правоохоронних органів, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованого збуту або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації, що заподіяло істотну шкоду, вчиненому за попередньою змовою групою осіб" (ч. 3 ст. 365 та ч. 2 ст. 361-2 Кримінального кодексу України)", - сказано в повідомленні.

Як відомо, нещодавно в Мінцифри заявили, що в мережі з'явилися кілька телеграм-каналів, що розповсюджують персональні дані українців. Так, стало відомо про дані 26 млн посвідчень водія. У міністерстві заявили, що витік не пов’язаний із застосунком "Дія". У Авакова стверджують, що незаконно оприлюднені персональні дані є компіляцію з інформаційних баз різних державних відомств і недержавних організацій за різні роки, та заявляють, що заблокували ресурс, яких їх розповсюджував.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що український лідер Володимир Зеленський та глава МВС Арсен Аваков  всерйоз займуться мерами,  які продовжують ризикувати життям та здоров’ям українців під час пандемії коронавірусу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?