В Україні введуть новий вид військової служби - що відомо
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні введуть новий вид військової служби - що відомо

В Україні введуть новий вид військової служби - що відомо
Джерело:  online.ua

Генштаб ЗСУ планує змінити законодавство, щоб ввести в Україні новий вид військової служби. Він передбачає призов на строкову військову службу резервістів терміном на 6 місяців без оголошення мобілізації. Таке рішення керівництво українського армії прийняло 14 травня за підсумками робочої наради. Відзначається, що пропозиції насамперед стосуються резервістів, які уклали контракт з бойовими військовими частинами про проходження служби у військовому резерві, передає ONLINE.UA з посиланням на пресцентр Генштабу.

"Відповідні зміни до законодавства розроблені на виконання рішення РНБО від 26 грудня 2018" Про підсумки введення воєнного стану в Україні "і враховують досвід проведення в Україні шести черг часткової мобілізації. Зміни спрямовані на вдосконалення та нормування важливих для обороноздатності України питань, пов'язаних у тому числі і з реформуванням системи військових комісаріатів, ефективністю і автоматизацією процесу функціонування в державі системи військового обліку людських мобілізаційних ресурсів і оперативним доукомплектуванням в особливий період ЗСУ та інших військових формувань мотивованими і підготовленими резервістами в разі раптово виниклої кризової ситуації, що буде загрожувати національній безпеці України ", - пояснили в Генштабі своє рішення.

У Генштабі підкреслили, що Україна хоче взяти за основу досвід Ізраїлю, де вже діє призов резервістів без оголошення мобілізації. У разі загострення резервісти повинні будуть вчасно прибути в розташування військових частин.

Відповідні зміни до законодавства (37 законів, в тому числі 6 кодексів) передбачають також норми, які поширюються на весь комплекс діючих соціальних пільг і гарантій для мобілізованих осіб, зокрема на резервістів, які призвані на службу без оголошення мобілізації. Крім цього, передбачається введення податкових пільг на підприємців в разі їх призову з числа резервістів в особливий період.

Нагадаємо, в 2020 році в Україні заплановані масштабні військові збори резервістів і військовозобов'язаних. До навчань залучать 28 тисяч осіб. Терміни заходів поки не встановлені - збори призупинили на період карантину. З початку 2020 року до оголошення карантину в Україні вже пройшли підготовку понад 2 тисячі осіб, з яких понад 1,7 тисяч - резервісти оперативного резерву першої черги, і 359 чоловік - резервісти оперативного резерву другої черги і військовозобов'язані.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в рамках весняного призову 2020 в Україні в армію призвуть офіцерів запасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?