Це був шок для Путіна - спливли нові цікаві деталі нормандських переговорів
Категорія
Політика
Дата публікації

Це був шок для Путіна - спливли нові цікаві деталі нормандських переговорів

Це був шок для Путіна - спливли нові цікаві деталі нормандських переговорів
Джерело:  24 канал

Переговори в нормандському форматі, які відбулися в грудні 2019 року, запам'яталися українцям багатьма гучними скандалами, які активно обговорювалися у ЗМІ. Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко, який особисто спілкувався з очільником Кремля Володимиром Путіним щодо газових питань, вирішив поділитися з українцями важливою та цікавою інформацією, яка раніше не з'являлася в пресі. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "24 канал".

Вітренко розповів, як намагався пояснити Путіну, чому висновки арбітражу – це не політичне, а правове рішення, і чому вимоги України є економічно обґрунтованими та справедливими.

"Це було складно, тому що я не був до цього готовим. Мені сказали їхати в Париж тільки вночі в неділю, а зустріч була в понеділок. Коли я туди прийшов – я не розумів, що буду брати участь безпосередньо і буду сидіти за одним столом з Путіним, і про щось з ним сперечатися. Щобільше, коли почалася зустріч – спочатку говорили про війну, і я просто слухав. Потім перейшли до газу – вже наприкінці", – розповідає чиновник.

За словами Вітренко, спочатку говорив президент Зеленський, однак потім Путін перейшов на цифри, і потрібно було, щоб хтось йому опонував.

"А це міг робити тільки я. Але для мене це було неочікувано, я не готувався, чесно кажучи. А він був в темі, в матеріалі, сипав цифрами і так далі. І тому потрібно дуже фахово і дуже швидко реагувати... Але, як ми бачимо, результат був нормальний. Крім того, було дуже цікаво спостерігати реакцію російської сторони. Коли вони бачили, що наша позиція є дійсно обґрунтованою, ми краще знаємо цифри", - розповідає посадовець.

Юрій Вітренко звернув увагу на те, що глава Кремля удавав, що, мовляв, у вас одна позиція, а в нас – інша.

"Ми не просили щось і не благали, ми вели все з позиції не те, щоби сили, а з позиції рівноправних партнерів у переговорах. Це був трохи шок для російської сторони. Обличчя в Путіна виглядало скоріше так, ніби він зараз мене з'їсть", - зазначає Вітренко.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, глава уряду Денис Шмигаль одним із перших відреагував на рішення німецького регулятора, який відмовився виводити Північний потік-2 з-під вимог оновленої Газової директиви ЄС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?