Польща завдала потужного удару по Росії - що відомо
Категорія
Політика
Дата публікації

Польща завдала потужного удару по Росії - що відомо

Польща завдала потужного удару по Росії - що відомо
Джерело:  online.ua

Польща завдала потужного удару по Росії - в Варшаві відмовилися продовжувати контракт на транзит російського газу в Європу. Вже з 17 травня газопровід "Ямал-Європа", за яким постачали 33 млрд кубометрів російського газу, не буде функціонувати на повну силу. У російському "Газпромі" вже визнали проблему і підтвердили, що контракт фактично закінчився. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Reuters.

Прессекретар "Газпрому" Сергій Купріянов прокоментував розірвання контракту на транзит з Польщею. Він запевнив, що Росія зможе транспортувати газ по газопровіду через Польщу, який йде в Німеччину, але на нових умовах - тепер "Газпрому" доведеться бронювати на аукціонах короткострокові транзитні потужності у польського оператора Gaz-System.

Важливо відзначити, що на польський газопровід припадає п'ята частина поставок російського газу в Європу. Цей транзитний контракт укладений ще в 1996 році і діє до 2022 року - Польща не могла передчасно розірвати його через великі штрафи. При цьому угода передбачає постачання близько 10 млрд кубометрів газу в рік, з яких 8,7 млрд кубометрів на рік зобов'язана відбирати Польща для внутрішніх потреб. Ціна газу в цьому контракті була зафіксована на момент його підписання, і Польща вважає ці ціни неринковими. У Варшаві не збираються продовжувати і цей контракт. Країна готується повністю перейти на поставки з США і Норвегії, звідки в даний час будує газопровід.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Польща підготувала для Путіна новий неприємний сюрприз- у Варшаві затвердили нову Стратегію національної безпеки, в якій головною загрозою вказана агресивна політика РФ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?