Глухий кут у переговорах: в МЗС попередили про жорстке рішення проти Ірану
Категорія
Політика
Дата публікації

Глухий кут у переговорах: в МЗС попередили про жорстке рішення проти Ірану

Глухий кут у переговорах: в МЗС попередили про жорстке рішення проти Ірану

Офіційний Київ разом з іншими країнами, громадяни яких стали жертвами авіакатастрофи літака "МАУ" в Ірані, може подати позов проти Тегерана — у Міжнародний суд ООН. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Радіо Свобода".

За словами заступника міністра закордонних справ Євгенія Єніна, йдеться про рішення у разі відсутності неупередженого розслідування трагедії.

"Трек, про який я ще не згадав, це переговори щодо об'єктивного неупередженого розслідування, щодо гарантій неповторення інцидентів в майбутньому і щодо компенсацій сім'ям потерпілих, авіакомпанії та державі Україна. Якщо перемовини зайдуть в глухий кут, то ми будемо змушені звертатися до міжнародних арбітражів, зокрема Міжнародного суду ООН", - пояснив дипломат.

Заступник голови МЗС додав, до колективного позову приєднається Канада, Велика Британія, Швеція, Афганістан. Найближчим часом вже узгодять директиви для переговорів з іранською стороною.

"Ми розраховуємо на затвердження складу делегації і відповідних директив. Крім того ми перебуваємо в активній взаємодії з нашими партнерами з Канади, Швеції, Великої Британії, Афганістану у тому, щоби сформувати єдину позицію у переговорах з іранською стороною", - підкреслив Єнін.

Нагадаємо, іранське командування випадково влучило у пасажирський лайнер "МАУ" ракетою 8 січня. Це сталося у момент напруження між Тегераном та Вашингтоном, через яке у країні привели збройні сили у стан готовності. Жертвами стали 176 осіб, серед яких 9 членів українського екіпажу.

Як повідомляв ONLINE.UA, український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів телефонні переговори з іранським колегою Мохаммадом Джавадом Заріфом. Тема розмови — знищення пасажирського літака МАУ в січні. Іранська сторона проінформувала Київ щодо затримання низки службових осіб під час розслідування. Закордонний дипломат наполягає на готовності та бажанні Тегерану довести справу до кінця.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?