Удар нижче пояса для Путіна - експертка розповіла про масштабну проблему Кремля
Категорія
Політика
Дата публікації

Удар нижче пояса для Путіна - експертка розповіла про масштабну проблему Кремля

Удар нижче пояса для Путіна - експертка розповіла про масштабну проблему Кремля
Джерело:  24 канал

Нещодавно стало відомо, що Федеральне мережеве агентство Німеччини відхилило заявку компанії-оператора газопроводу "Північний потік-2" на звільнення від регулювання ЄС. Що важливо розуміти, це ще один потужний удар по планам очільника Кремля Володимира Путіна. Радниця голови правління "Нафтогазу" Олена Зеркель вирішила пояснити українцям, чи повністю дане рішення блокує "Північний потік-2", і чому воно таке важливе. За словами експертки, указ Федеральної мережевої агенції ФРН стосується правил його функціонування у випадку завершення будівництва. Якщо точніше, воно означає, що на проєкт "Північний потік 2" на німецькій території мають повною мірою поширюватися правила оновленої газової директиви ЄС. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на "24 Канал".

"Це, в першу чергу, розділення функцій – одна компанія не може бути постачальником та транзитером газу. За російським законодавством "Газпром" користується монопольним правом видобувати та експортувати газ. Отже, це рішення може спонукати РФ таки наблизитися до європейських норм функціонування газового ринку та провести анбандлінг "Газпрому", - пояснює Олена Зеркель.

За її словами, одна компанія може користуватися не більше ніж 50% потужностей трубопроводу. До решти 50% власник повинен надати вільний доступ іншим компаніям. Вона звертає увагу на те, що це доволі складно уявити, оскільки "вхід в трубу" є лише на території Росії.

"Отже, у такому випадку, навіть якщо проєкт буде завершено, Росія зможе використовувати його проєктні транзитні потужності (55 млрд куб. м на рік) тільки на половину. Звісно, компанія Nord Stream 2 AG має ще місяць, щоб подати апеляцію на рішення німецького регулятора. І вона вже заявила, що скористається цим правом. Але ми розраховуємо, що аргументи про неможливість застосування звільнення будуть такими ж переконливими для німецької феміди, як і для регулятора", - зазначає експертка.

Олена Зеркаль також наголошує, що збереження транзитної ролі України все ще під питанням. Якщо трубопровід буде добудовано, наш транзит з високою ймовірністю буде дорівнювати нулю. За її словами, санкції Штатів мають зараз вирішальне значення для блокування будівництва.

"Як відомо, російський трубоукладчик "Академік Черський" вже зайшов у німецький порт Мукран, де знаходиться логістичний центр Nord Stream 2 AG та зберігаються матеріали для завершення будівництва. Наші американські партнери запевняють, що "Газпрому" не вдасться задіяти свій флот без ризику для всієї компанії та її акціонерів потрапити під жорсткі санкції США", - додає Зеркель.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, глава уряду Денис Шмигаль одним із перших відреагував на рішення німецького регулятора, який відмовився виводити Північний потік-2 з-під вимог оновленої Газової директиви ЄС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?