В Україні нарешті почали регулювати ціни на продукти - що це значить
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні нарешті почали регулювати ціни на продукти - що це значить

В Україні нарешті почали регулювати ціни на продукти - що це значить
Джерело:  online.ua

18 травня набула чинності постанова Кабміну про державне регулювання цін на продукти і соціально значущі товари. Влада зобов'язала продавців декларувати зростання цін на 5-10% і встановлювати нові ціни тільки через 3 дні. Зрости на 10-15% ціни на продукти можуть тільки через 2 тижні після попереднього декларування, а більш ніж на 15% - тільки через місяць. Такі правила захистять українців від різких стрибків цін в магазинах, впевнені в Кабміні. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Держслужбу з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

Поширяться нові правила на десять продуктів - гречку, цукор, борошно, макарони, молоко 2,5%, хліб, яйця, курятину, негазовану воду і вершкове масло. Також влада буде регулювати ціни на медпрепарати, антисептики і захисні засоби - маски або респіратори, захисні костюми, медичні рукавички і окуляри, які важливі для боротьби з пандемією коронавіруса.

Відзначається, що декларування зміни роздрібних цін на товари буде здійснюватися в електронному вигляді шляхом подання відомостей з використанням кваліфікованого електронного підпису в Держпродпотребслужбу. Після реєстрації даних, відомості відразу вноситимуться до Реєстру роздрібних цін на товари в автоматичному режимі. У разі порушення продавцями правил регулювання цін до них будуть застосовуватися санкції і штрафи, визначені статтею 165-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення - визначених статтею 165 2 Кодексу України про адміністративні правопорушення - від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходу громадян.

Нагадаємо, в березні 2020 року ціни на багато продуктів в магазинах злетіли на 30%. Таке подорожчання викликав ажіотажний попит на продукти через коронавірусний карантин. На даний момент експерти запевняють, що ціни стабілізувалися і різких стрибків найближчим часом не очікується.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що з 1 серпня українці зможуть знімати готівку з платіжних карт на касах магазинів і ресторанів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?