Імунітет до коронавірусу є навіть у тих, хто їм не хворів - вчені здивували відкриттям
Категорія
Технології
Дата публікації

Імунітет до коронавірусу є навіть у тих, хто їм не хворів - вчені здивували відкриттям

Імунітет до коронавірусу є навіть у тих, хто їм не хворів - вчені здивували відкриттям
Джерело:  online.ua

Поки весь світ веде боротьбу з пандемією коронавіруса, вчені шукають способи створити в найкоротші терміни ефективну вакцину від інфекції, щоб зупинити її поширення. Вже проводяться десятки клінічних випробувань вакцин проти коронавіруса в багатьох країнах, але поки що ніхто не готовий заявити про безспірний успіх. Щоб отримати максимально безпечний і дієвий препарат групи міжнародних дослідників проводять масштабні роботи з вивчення коронавіруса і можливостях імунних клітин атакувати його. Одне з таких досліджень недавно провели американські вчені з Інституту імунології в Ла-Хойя в Каліфорнії. Їм вдалося зробити грандіозне відкриття, яке підтверджує, що імунітет до коронавірусу може бути навіть у тих людей, хто їм не хворів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на результати дослідження, опубліковані в авторитетному науковому виданні Cell.

В ході дослідження вчені проаналізували вплив імунних Т-клітин на антигени SARS-CoV-2 в зразках донорської крові, яка була зібрана ще про початку пандемії коронавіруса - з 2015 по 2018 роки. Вони несподівано з'ясували, що приблизно в 50% випадках Т-клітини виявляють специфічну реакцію на антигени коронавіруса, а це значить, що у тих донорів був імунітет до нової інфекції.

Вчені вважають, що така реакція пов'язана з крос-реактивним (перехресним) імунітетом - люди, у яких взяли кров, раніше могли перехворіти якимось іншим коронавірусом, і тому у них вже були антитіла, здатні знищувати родинні віруси. І дійсно, після аналізу крові на антитіла до HcoV-OC43 і HcoV-NL63 (коронавіруси, які викликають сезонну застуду, грип та ГРВІ) ця гіпотеза була підтверджена.

Це відкриття дослідників може обнадіяти багатьох людей на планеті в тому, що у них є шанси не заразитися коронавірусом, і навіть у разі інфікування перенести хворобу в легкій формі. Але головна мета експертів цієї наукової роботи полягала в пошуках ділянок в структурі SARS-CoV-2, які викликають реакцію клітин імунітету - Т-клітин, так як це важливо для створення вакцини. І тут експертам вдалося досягти успіху. З'ясувалося, що Т-хелпери (один з двох типів Т-клітин) реагують не тільки на S-білок шипів вірусу, на які націлені більшості вакцин, а й на деякі інші його білкові структури, але на Т-кілери, які атакують безпосередньо ці шипи, припадає менше половини імунної відповіді.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, як можна швидко підвищити свій імуніте т, щоб протистояти застуд і вірусів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?