Нам доведеться прощати - у Зеленського зробили гучну заяву по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

Нам доведеться прощати - у Зеленського зробили гучну заяву по Донбасу

Нам доведеться прощати - у Зеленського зробили гучну заяву по Донбасу
Джерело:  Новини Донбасу

У офіційного Києва є кілька планів щодо повернення Донбасу. Перша короткочасна задача - спрощення перетину жителів ОРДЛО через КПВВ на підконтрольну територію України. Перший заступник глави делегації України в Тристоронній контактній групі по Донбасу і віце-прем'єр Олексій Резніков заявив, що жителі окупованих Росією територій при перетині лінії розмежування "повинні потрапляти в Європу" - тільки таким чином, як вважає він, можна "вилікувати їх від інфікування російською пропагандою". Про це Рєзніков заявив у інтерв'ю виданню "Новости Донбасса", передає ONLINE.UA.

"Тут важливо, що люди, перетинаючи КПВВ, побачать, який сервіс вони отримають. Вони повинні отримати сервіс ЦНАП, фельдшерську допомогу, медичну допомогу, прийти і отримати, мати можливість в 14 років отримати свій перший документ-ідентифікатор, щоб далі вони могли продовжити свою освіту. Перетинаючи ці КПВВ, вони повинні потрапляти в Європу ", - заявив Резніков.

Він підкреслив, що створити такий європейський сервіс цілком реалістична задача. За словами міністра, тільки кращим життям Києву вдасться повернути тих українців, які ментально живуть ще в Радянському Союзі.

"Ідеологія реінтеграції така: по-перше, вона повинна бути безпечною. Вона не повинна нести ризики для державного суверенітету. Вона повинна включати національний інклюзивний діалог. В тому числі, нам доведеться навчитися говорити один одному складні речі, їх обговорювати і навчитися один одного розуміти , прощати ", - додав Резніков.

Міністр зазначив, що Донбас - це тимчасово розігруєма карта РФ, і забирати ці території Росія собі не буде. Вони потрібні Москві, на думку Рєзнікова, тільки для того, щоб утримати окупований Крим.

"Крим - це наземний авіаносець, який стратегічно потрібен для присутності в Чорному морі, ми це розуміємо. Донбас - це тимчасово розігруєма карта РФ, в першу чергу, щоб утримати Крим. І треба це розуміти. І треба розуміти, що Донбас ми повернемо швидше, ніж Крим. Крим ми теж повернемо, просто на все свій час. Це паралельні треки, але вони будуть рухатися ", - упевнений міністр.

Нагадаємо, на сьогоднішній день на Донбасі облаштовані дев'ять КПВВ, через які українці можуть потрапити на підконтрольну територію України. Офіційний Київ також готовий відкрити ще два пункти пропуску, що мають велике гуманітарне значення. Але бойовики ОРДЛО затягують цей процес - офіційний Київ вже повністю обладнав ці КПВВ, а окупанти ще навіть не приступили до робіт, хоча українська сторона дала "всі гарантії безпеки".

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що офіційний Київ терміново звернувся до Путіна з приводу Донбасу. Резніков повідомив, що Зеленський готовий до нової зустрічі в "нормандському форматі" з главою Кремля Володимиром Путіним, канцлеркою ФРН Ангелою Меркель і президентом Франції Еммануелем Макроном, так як зі свого боку зробив все, що обіцяв, щоб наступна зустріч лідерів відбулася.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?