Як підприємиця з Донеччини розвиває бізнес своєї мрії на грантах - надихаюча історія
Категорія
Економіка
Дата публікації

Як підприємиця з Донеччини розвиває бізнес своєї мрії на грантах - надихаюча історія

Як підприємиця з Донеччини розвиває бізнес своєї мрії на грантах - надихаюча історія
Джерело:  online.ua

Збройна агресія Росії проти України в 2014 році змусила сотні тисяч тисяч жителів Донбасу покинути свої будинки і бізнес та виїхати на мирну територію, де довелося починати своє життя з нуля. Однією з жертв війни на Донбасі стала горлівська підприємиця Ніна Радченко, яка в рідній Горлівці займалася ландшафтним дизайном та озелененням Донецька, Горлівки, Святогорська, Яцького та інших міст Донеччини. Новим будинком сім'ї Ніни стало село Олександрівка Лиманського району Донецької області. Однак і на новому місці Ніна зайнялася улюбленою роботою і змогла втілити свою мрію - відкрити садовий центр з різноманітним вибором рослин і квітів, за якими приїжджають покупці з різних міст. Започаткувати бізнес своєї мрії підприємниця змогла завдяки грантовій підтримці, яку отримала в рамках Програми ООН по відновленню і розвитку світу, за фінансової підтримки Європейського Союзу. Але Ніна не зупинилася на досягнутому. У березні вона взяла участь в тренінгу з соціального підприємництва в рамках проєкту USAID "Економічна підтримка Східної України" - Ніна хоче вийти на рівень соціального підприємця, щоб не просто заробляти гроші в своєму бізнесі, а й внести свій внесок у зміну світу і вирішення певних проблем у товаристві. Як підприємиця з Донеччини розвиває бізнес в умовах нових реалій, розповідає ONLINE.UA.

Ніна розповідає, що коли її родина переїхала на нове місце, то зіткнулася з багатьма труднощами - не тільки з покупкою речей, але і з повною зміною укладу життя. Але за допомогою гранту їй буквально за рік вдалося почати з нуля свій агробізнес. За розсадою півоній, чорнобривців, вербени, віоли до Ніни приїжджають покупці з різних міст Донецької області. Крім однорічних квітів, підприємиця посадила кущі шипшини, щоб на них прищеплювати троянди. Весь свій прибуток вона вкладає в розвиток справи.

"Не дивлячись на те, що йде війна, краса затребувана, люди тягнуться до прекрасного. Життя триває, як не крути. Ми робимо свою роботу якісно, мабуть, тому люди до нас вибудовуються в чергу. Звичайно, це не ті обсяги, які у нас були в мирний час в Горлівці ", - розповідає Ніна.

Цього року підприємиця запланувала посадити в центрі багаторічні квіти, так як на них почав зростати купівельний попит. Незабаром в її судовому центрі вже будуть троянди, які цвітуть все літо. При цьому Ніна не тільки продає свої рослини, а й віддає їх людям безкоштовно.

"Коли я відчуваю, що за квітами будуть доглядати, що люди хочуть прикрасити свій двір, клумбу створити, а грошей на це не мають, я просто дарую. Це інтернати для дітей, школи, який простір для молоді, даю розсаду посадити десь в місті. Я приймаю це рішення серцем", - ділиться підприємиця.

Вона підкреслює, що сьогодні стає все більше людей, які готові допомагати своїм містам і селам ставати краще. І вона готова приймати в цьому активну участь.

"Хочу, щоб Донеччина була красивою, у квітах, це моя мрія. Сподіваюся, що людей, які готові допомогти своєму місту, селу ставати краще, буде все більше. Одна людина мало що може. Але дивлячись на неї, можуть брати участь інші, тоді результат буде більше і вагоміше. Так ми можемо змінити життя навколо", - говорить Ніна Радченко.

Нагадаємо, грантову і освітню допомогу підприємцям на Сході України надає проєкт USAID в рамках інформаційної кампанії "Схід економічних можливостей". Кампанія покликана привернути увагу всієї України до потреб і можливостей Сходу. Завдяки проєкту на Донбасі з'явилося багато ініціатив, покликаних поліпшити рівень життя населення, а люди отримали можливість розвивати бізнес в перспективних галузях економіки, відновлювати інфраструктуру. Також проєкт спрямований на залучення інвестицій, завдяки яким регіон зможе стати сильним, креативним і привабливим для роботи і життя.

Раніше ONLINE.UA розповідав цікавий приклад підприємця з Луганщини, який завдяки грантовій підтримці зміг розширити і перепрофілювати свій бізнес в умовах пандемії коронаввруса.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?