У Путіна вирішили зібрати дані всіх росіян в єдину базу - люди шоковані
Категорія
Світ
Дата публікації

У Путіна вирішили зібрати дані всіх росіян в єдину базу - люди шоковані

У Путіна вирішили зібрати дані всіх росіян в єдину базу - люди шоковані
Джерело:  online.ua

Команда російського глави Володимира Путіна продовжує шокувати світ і самих росіян скандальними рішеннями. 21 травня стало відомо, що Держдума РФ у третьому, остаточному читанні прийняла закон про створення єдиної бази, в якій будуть міститися відомості про населення Росії. Кожному росіянину, внесеному до реєстру, буде присвоюватися унікальний незмінний номер, під яким буде вноситися інформація про людину - починаючи від основних даних і закінчуючи її родинними зв'язками. Від цього рішення не тільки прості росіяни були шоковані, проти цього закону виступали і депутати самої Держдуми, але закон був прийнятий переважною більшістю, передає ONLINE.UА з посиланням на Інтерфакс.

Регістр буде містити конкретні відомості про громадянина - прізвище та ім'я, дату і місце народження, стать, ІПН, громадянство і сімейний стан. Вести ресурс буде Федеральна податкова служба на підставі наявних у неї даних, а також даних МВС, Міноборони, Міністерства освіти та науки, державних позабюджетних фондів. Всього в єдину базу увійдуть 30 відомостей про кожного росіянина. Більш того, в єдину базу включать відомості не тільки про росіян, а й про іноземців, осіб без громадянства, біженців, які тимчасово або постійно живуть і працюють в Росії, а також про російських громадян, які постійно проживають за кордоном.

"Реєстр дозволить вибудувати на підставі даних людини його родинні зв'язки, відповідно, потім, використовуючи інформаційні ресурси інших відомств, можна буде розрахувати і дохід сім'ї, середньодушові доходи, поставити будь-які контролі, будь-які пороги і надавати, відповідно, уряду, президенту ті допомоги, які будуть потрібні саме в даному випадку ", - пояснив заступник керівника ФНС Віталій Колесников в підтримку нового закону.

Цей закон вступить в силу з 1 січня 2022 року. Перехідний період, в рамках якого очікується введення декількох правових норм, передбачений до кінця 2025 року.

Важливо відзначити, що десятки російських депутатів виступали проти прийняття закону про єдину базу росіян. Вони наголошували на тому, що даний законопроєкт суперечить кільком статтям Конституції, а також порушує права громадян на таємницю приватного життя. Парламентарії відзначили, що влада не може гарантувати безпеку даних росіян і закликали в поспіху не приймати цей серйозний закон, тим більше що у Росії сьогодні є важливіші проблеми.

"Куди поспішаємо? Що трапиться? Нехай колеги зараз займаються іншими питаннями - порятунком економіки Росії. В такому поспіху вже є підозри", "Дані збираються примусово, громадянин не може вплинути на процес цього збору. Очевидно, що створення єдиної бази даних буде викликати інтерес у зловмисників. Зараз не існує технічної можливості забезпечувати 100% безпеку зберігання даних ", - обурювалися депутати, але не дивлячись на це закон був прийнятий остаточно.

Росіяни в шоці від нового скандального рішення російської влади. Вони масово обговорюють закон в соцмережах і загрожують Кремлю позовами до міжнародних судів.

"Своєї згоди на внесення в цю базу я не давав. Чекайте судового позову, якщо побачу себе в цій базі. Дійду до міжнародних судів", "Спішно, в тіхаря - як залякані щурики, в своїй нірці", "Примітивна ідея, яка не містить ознак здорового глузду, але спрощує незаконний нагляд і контроль над людьми ", - обговорюють росіяни порушення своїх прав з боку влади в мережі.

Нагадаємо, про плани створити в Росії до 2025 року єдину базу даних про населення в 2016 році оголосив Дмитро Медведєв, який займав в той момент пост прем'єр-міністра. При цьому різні бази даних росіян неодноразово виявлялися в продажу або у відкритому доступі. Наприклад, в жовтні 2019 року британська дослідницька компанія Comparitech повідомила, що дані 20 мільйонів російських платників податків потрапили в інтернет і перебували у відкритому доступі близько року. Йшлося про такі дані, як прізвище, ім'я та по батькові людини, її адреса, телефон і паспортні дані, статус податкового резидента і сума сплачених податків, а також ІПН. Потрапили в мережу і дані про роботодавців.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що Путін підписав новий абсурдний закон щодо російських військових.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?