МВФ миттєво відреагував на гучне рішення Зеленського - що відомо
Категорія
Економіка
Дата публікації

МВФ миттєво відреагував на гучне рішення Зеленського - що відомо

МВФ миттєво відреагував на гучне рішення Зеленського - що відомо
Джерело:  online.ua

У МВФ пильно стежили за ситуацією з прийняттям банківського закону, який заборонить повернення банків їх колишнім власникам - цей закон був останньою умовою для виплати Україні нового кредиту в розмірі 5 млрд доларів. Тому у Фонді миттєво відреагували на рішення українського глави Володимира Зеленського, який напередодні підписав так званий антиколомойський закон. Через кілька годин після цього на сайті МВФ опублікували офіційну заяву про те, що нова програма кредитування України узгоджена на рівні представників двох сторін. Остаточне рішення за керівництвом і Виконавчою радою МВФ, але у Фонді обіцяють, що воно буде прийнято в "найближчі тижні". Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МВФ.

"Співробітники Міжнародного валютного фонду і українська влада дійшли згоди на рівні персоналу про економічну політику для нової 18-місячної резервної домовленості (SBA). Новий SBA із запитуваним доступом в розмірі 5 млрд доларів буде спрямований на забезпечення платіжного балансу і бюджетної підтримки, щоб допомогти владі України усунути наслідки пандемії коронавіруса, одночасно консолідуючи досягнення на сьогоднішній день, і просування вперед у проведенні важливих структурних реформ, спрямованих на зменшення основних вразливостей", - йдеться в заяві МВФ.

У Фонді наголосили, що новий кредит дозволить гарантувати Україні повернення до економічного зростання і відновлення більш широких реформ, коли коронавірусна криза закінчиться. У МВФ очікують, що домовленість також стане каталізатором додаткової двосторонньої і багатосторонньої фінансової підтримки.

"Угода підлягає затвердженню керівництвом Фонду та Виконавчою радою МВФ. Розгляд Правлінням очікується в найближчі тижні", - запевнили в Фонді.

Важливо відзначити, що спочатку МВФ і Україна домовлялися про довгостроковий кредит на три роки за програмою EFF (Extended Fund Facility). Кілька днів тому у Фонді раптово передумали і відмовилися від довгострокової програми. Замість неї розглядають короткострокову програму stand-by, розраховану на 18 місяців.

Нагадаємо, попередня програма stand-by для України була прийнята МВФ в грудні 2018 року на суму 3,9 млрд доларів, але Україна отримала по ній єдиний транш в розмірі $1,4 млрд, зокрема через вибори в 2019 році і невиконання вимог фонду. З минулого року Україна і Міжнародний валютний фонд почали домовлятися про нову кредитну програму співпраці. Загальна сума фінансування повинна була скласти близько 5,5 млрд доларів строком на 3 роки. Пізніше суму програми EFF вдалося збільшити орієнтовно до 8 млрд доларів, але остаточно затвердити її так і не вдалося.

Одна з причин криється в вимогах МВФ. Серед них - прийняття так званого "антиколомойського" закону, який повинен не допустити повернення Приватбанку колишнім власникам. Також МВФ хотів, щоб Україна створила ринок землі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський нарешті підписав доленосний для України закон про банки, який був останньою вимогою МВФ для виплати нового кредиту. Українська влада очікує отримати від фонду протягом 2020 року близько 3,5 млрд доларів - вони будуть спрямовані до державного бюджету на покриття дефіциту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?