Почнуть з доходів Зеленського - НАЗК буде по-новому перевіряти декларації чиновників
Категорія
Політика
Дата публікації

Почнуть з доходів Зеленського - НАЗК буде по-новому перевіряти декларації чиновників

Почнуть з доходів Зеленського - НАЗК буде по-новому перевіряти декларації чиновників
Джерело:  online.ua

Національне агентство з питань запобігання корупції починає перевірку декларацій чиновників і міністрів за новими правилами. Тепер перевірятимуть вартість задекларованих активів відповідно з їх ринковою ціною, а в разі появи нової інформації по доходах будуть проводити повну перевірку декларації повторно. Також в НАЗК перевірять задекларовані подарунки чиновників - чи не перевищують вони граничні суми. В першу чергу перевірять декларації президента і прем'єр-міністра. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу НАЗК.

"1 червня, коли закінчиться період для подання декларацій за 2019, НАЗК застосує систему автоматизованого логічного і арифметичного контролю для визначення декларацій з найбільшими ризиками. В першу чергу перевірять декларації президентів України, прем'єр-міністрів і міністрів", - повідомили в Агентстві.

Нові правила перевірки декларації чиновників і міністрів передбачають:

  • певний спосіб проведення кожної зі складових перевірки: зокрема, вартість задекларованих активів буде порівнюватися з їх ринковою ціною або аналогічних активів;

  • в разі появи нової інформації НАЗК буде проводити повну перевірку декларації повторно;

  • перевірятися буде дотримання суб'єктом декларування обмежень на отримання подарунків, а також обмежень, встановлених після припинення діяльності суб'єкта декларування;

  • передбачена перевірка на встановлення ознак необґрунтованості отримання активів;

  • на проведення повної перевірки передбачено до 120 календарних днів - при гострій потребі термін може бути продовжений на максимум 60 днів;

  • протягом 10 робочих днів з дня закінчення строку перевірки уповноважена особа НАЗК зобов'язана підготувати довідку за результатами проведення повної перевірки і оприлюднити її на офіційному ресурсі.

Варто нагадати, що після вступу на посаду президента Зеленський вказав в декларації 9,2 млн грн річного доходу, в тому числі, зарплата склала 4,1 млн грн. Його дружина Олена Зеленська отримала за рік 5,5 млн грн доходу. Крім того, український лідер задекларував кілька квартир в Києві, квартиру дружини в Криму і кілька об'єктів нерухомості за кордоном. Також у подружжя є по кілька цінних годин марок Roleх, Piaget, Bovet, BREGUET, Tag Heuer; автомобілі - LAND ROVER, MERCEDES-BENZ. Рік тому у дружини Зеленського був ще і BMW. У листопаді минулого року Зеленський вніс зміни в декларацію - додав 0,9 млн гривень доходів від надання іноземцям в оренду майна.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що НАЗК взялося за багатомільйонні доходи Юлії Тимошенко з США. Йдеться про 148 млн гривень, які лідер партії "Батьківщина" отримала як "компенсацію шкоди, заподіяної політичними репресіями 2011-2014 років, яка отримана в США на стадії досудового врегулювання".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?